info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggnads stämmer företag efter avsked

Byggnads menar att en av förbundets medlemmar avskedats helt utan grund, efter att ha nyttjat sin rätt till föräldraledighet. Arbetsgivaren hävdar i stället att mannen arbetsvägrat. Nu är det upp till Arbetsdomstolen att bedöma om det faktiskt fanns grund för avsked.

Byggnads, som har ansökt om stämning av det västsvenska företaget, vill att företaget betalar lön till mannen från maj i år och fram till dess att målet avgjorts. Vidare begär man skadestånd på 165 000 kronor till den avskedade mannen och på 20 000 kronor till Byggnads. I andra hand – om domstolen gör bedömningen att det funnits grund för en uppsägning, men inte ett avskedande – begär man i stället uppsägningslön och ett lägre skadestånd.

Den avskedade mannen hävdar att han har nekat att jobba övertid eftersom han redan flera månader tidigare gjort klart att det är omöjligt för honom då han har ett barn att ta hand om hemma. Han säger vidare att han dagen efter den nekade övertiden var föräldraledig, vilket arbetsgivaren hade godkänt.

Arbetsgivaren menar tvärtom att mannen, utan motivering, lämnat arbetet innan dagens slut och att han sedan varit frånvarande utan att det funnits någon överenskommelse om föräldraledighet. Detta ledde till ett avsked veckan därpå.
Efter strandade förhandlingar har Byggnads nu alltså sänt ärendet vidare till Arbetsdomstolen.

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggnads stämmer företag efter avsked

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig