info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggnads stämmer för uteblivna skadestånd

Byggnads och företaget kom överens om skadestånd. Men varken byggnadsarbetarna eller facket har fått sina pengar. Därför stämmer Byggnads byggföretaget till Arbetsdomstolen.

Det handlar om företaget Tripulado SIA som tidigare hette Renovatis SIA. Företaget uppmärksammades när byggnadsarbetarna slog larm om att de inte fått ut rätt löner. De satte ut en skylt på gatan där det stod ”GRANNAR, HJÄLP, SOS!!! HÄR BOR SLAVAR”.
Detta har utmynnat i en lönetvist mellan Byggettan och företaget, där Byggnads riktar krav på cirka en halv miljon kronor för uteblivna löner och ersättningar till tre byggnadsarbetare. Detta ärende har varit föremål för både lokala och centrala förhandlingar som slutat i oenighet. Företaget hävdar att man ska betala löner och skatt efter lettiska förhållanden, medan Byggnads hävdar att företaget ska betala svenska löner och skatt i Sverige. I den delen överväger Byggnads nu en stämning mot företaget.

Inga pengar trots enighet
Den stämning som gjordes nyligen rör en överenskommelse som företaget och Byggettan gjorde redan i de lokala förhandlingarna. Företaget ska ha gått med på att betala skadestånd till arbetare och fack, för vissa lag- eller avtalsbrott. Det rör sig om sammanlagt 70 000 kronor i skadstånd till de tre arbetarna och 30 000 kronor till Byggettan.
-Vi är eniga om detta men sedan har företaget inte betalat. Företaget anser sig inte ha pengar att betala ut, säger Fredrik Sirberg, ombudsman på Byggettan.
Han är dock förtegen om vad exakt företaget har gått med på att betala pengar för.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggnads stämmer för uteblivna skadestånd

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig