info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Korvsolidaritet vapen i strejken mot Tesla: ”Äts på byggena”

Strejken på Tesla handlar om hela den svenska modellen. Det menar Byggnads Skåne som gav sig ut för att stötta IF Metalls strejkvakter – med knake.

Byggnads Skåne stöttar strejken mot Tesla i Malmö, bjuder på korv.
Skånes Metallordförande Roger Olsson (till vänster) stod strejkvakt utanför Tesla. Då kom Byggnads och Valentin Jovanovic förbi med solidaritet och korv. Foto: Kati Hollosy Boo, Mostphotos

Det är viktigt att Tesla fattar att den svenska fackföreningsrörelsen står enad. Så resonerade Byggnads Skåne som på måndagen begav sig ut för att stötta IF Metalls strejkvakter utanför Teslas verkstad i Malmö.

– Det är ju för att vi vill visa vårt stöd till att den svenska modellen ska fungera. Det bygger på att man tecknar kollektivavtal, och det gäller även Tesla i det här fallet, säger Valentin Jovanovic, ekonomiansvarig på Byggnads Skåne.

Läs också Plattisen Mikael om firmabil på el – så funkar laddning i vardagen

Hur reagerade strejkvakterna när ni kom?
– De var positivt, de känner att de har stöd från sina kamrater från andra LO-förbund.   

Ni bjöd strejkvakterna knake – vad är det?
– Det är en korv. Knake är någonting som traditionellt brukar ätas på fredagar ute på byggena. I alla fall i Skåne. Man brukar ha det till frukosten.

LÄS MER: Efter Skåne-släggan – är blockaden tillbaks på allvar, Byggnads?

Tesla vägrar kollektivavtal

Strejken mot Tesla inleddes den 27 oktober. IF Metall kräver att elbilsjätten tecknar kollektivavtal för sina anställda, men Tesla vägrar.

Tesla ägs av världens rikaste man, Elon Musk. Företaget har över 100 000 anställda i fler än 40 länder men har hittills aldrig tecknat ett kollektivavtal.

Det är ju för att vi vill visa vårt stöd till att den svenska modellen ska fungera.

Strejk mot Tesla en världsnyhet

IF Metalls strejk har blivit en världsnyhet. Och kraftmätningen kan få långtgående konsekvenser för de inblandade. Antingen tvingas Tesla krypa till korset, eller så tar den svenska modellen stryk.

– Detta är ju en fråga som är viktig för oss inom hela fackföreningsrörelsen. Vi vill ju att spelreglerna ska följas, säger Valentin Jovanovic.


Få de senaste byggnyheterna – direkt i din mail! Prenumerera på ”Byggnadsarbetarens nyhetsbrev”.

IF Metalls strejk på Tesla

Den 27 oktober klockan 00.01 gick IF Metall ut i strejk på Teslas anläggningar i sju svenska städer, från Umeå i Norr till Malmö i Söder.

Fredagen den 3 november utökades stridsåtgärderna till att gälla andra auktoriserade verkstäder som utför service på Teslabilar.

Transport har lagt ett sympativarsel som ska träda i kraft den 7 november. Varslet innebär blockad mot lossning och lastning av Tesla i hamnarna i Malmö, Trelleborg, Göteborg och Södertälje.

Ledningen för Tesla i Sverige har sagt att den saknar mandat att teckna kollektivavtal. Alla sådana beslut fattas vid huvudkontoret i USA.

Källa: IF Metall

Ivar Andersen, reporter
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Korvsolidaritet vapen i strejken mot Tesla: ”Äts på byggena”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig