info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggnads riskerar stämning för granskning

Advokatbyrån J. Södergren förbereder en stämning mot Byggnads och staten, med syfte att kräva tillbaka granskningsarvoden flera år tillbaka i tiden.

Kravet gäller granskningsarvode som oorganiserade betalat in. Advokatbyrån J. Södergren vill tillsammans med ett antal andra byråer, stämma Byggnads.
Hittills har ett tjugotal personer hört av sig till olika byråer och sagt sig vara intresserade av att kräva tillbaka pengar.
– Vi tror att vi har goda chanser att vinna det här målet, säger advokat Jan Södergren.

I februari kom Europadomstolens utslag om granskningsarvoden som gällde oorganiserade.
Domstolen underkände inte granskningsavgiften som sådan, men menade att redovisningen av arvodet inte var tillräckligt tydlig. Arbetsgivarna ansåg att domen gav täckning för att sluta dra granskningsarvoden för oorganiserade. Byggnads menade efter domstolsutslaget, att man kan fortsätta att dra arvoden. Facket har nu skapat ett särskilt bolag för att öka tydligheten i redovisningen i framtiden.
Och nu förbereder alltså den advokatbyrå, som bland annat drev målet åt Sveriges Byggindustrier i Europadomstolen, en stämning i svensk domstol.
– Vi är övertygade om att Byggnads tagit ut en högre avgift än vad som redovisats. Vi har hållit på med det här sedan 2001, och känner oss ganska säkra på det, säger advokat Jan Södergren.

Vem är det som finansierar det arbete ni lägger ner på det här?
– Vi har ingen finansiering ännu. Vi tror att flera byråer kommer att dela på arbetet, eftersom det är en ganska stor apparat som kräver resurser.
Är Sveriges Byggindustrier och Svenskt Näringsliv finansiärer?
– Nej.
Om finansieringen inte är klar, varför lägger ni ner så mycket resurser på detta?
– För att det har ett principiellt intresse.
Jan Södergren kan inte säga något om när stämningsansökan kommer att lämnas in. Det är en hel del praktiska bestyr kvar, säger han.
– Kanske blir det ingen stämning. Det är en del viktiga detaljer som återstår. Det kan bli en grupptalan, eller så kan vi köra ett pilotmål.

De fem byggnadsarbetare som domstolsutslaget i februari baserades på, fick 5000 euro, cirka 45000 kronor i skadestånd.
Senare har domen ifrågasatts eftersom inga granskningsarvoden betalades in för de fem byggnadsarbetarna av arbetsgivaren LK Mässinteriör.
Byggnads ordförande, Hasse Tilly, anser att stämningen bör riktas mot arbetsgivarna i stället för mot Byggnads.
– Alla experter är eniga, det är respektive arbetsgivare som gör avdragen. De får börja där, säger han.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggnads riskerar stämning för granskning

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig