info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Festool 980×240 V46

Byggnads positiva siffror – så mycket ökar facket

Byggnads har växt rejält det senaste året. Lättare att bli medlem med flera olika betalningssätt och ett fotarbete som växlat upp nämns som orsaker.

Byggnads kan visa fortsatt starka siffror i sin medlemsrekrytering. Mellan oktober ifjol och oktober i år har Byggnads ökat med runt 1 500 medlemmar. Bara under oktober månad 2019 ökade man med 524 medlemmar vilket är den största månadsökningen på fem år.

Linn Svansbo är organisationsutvecklare på Byggnads. Hon förklarar ökningen så här:

– Flera saker. Medlemscentret har gjort ett dunderjobb och arbetat med förbättrade rutiner vad gäller betalningssätt och inträdesförenkling, och kollegorna ute i våra regioner har växlat upp fotarbetet.

Hon berättar vidare att de generellt märker att facket är uppskattat.

– Det är lätt att tänka sig att alla som står utanför är svåra att rekrytera, att de inte gillar oss. Men så är det inte. De allra flesta vi talar med är positiva till oss.

Några vanliga anledningar till att gå ur facket är avgiften och att man vill se en ökad facklig närvaro på byggena.

– Vi behöver bli bättre på att öka den fackliga närvaron via våra förtroendevalda, vi måste fortsätta växla upp, säger Linn Svansbo.

Att det stundar en avtalsrörelse ger en förhoppning att öka medlemsantalet ytterligare, enligt Svansbo. Då får Byggnads möjlighet att prata om grundfackliga frågor i ännu högre grad.

Ett stort steg man vill ta framgent är att få fler byggnadsarbetare med bakgrund i andra länder att gå med i facket.

– Det är en stor utmaning, det handlar inte bara om att rekrytera nya medlemmar, vi måste också kunna hjälpa dom, bland annat översätta material och utveckla våra utbildningar, säger Linn Svansbo.

Byggnads har totalt 103 671 medlemmar (4/11-2019).

arrow_forward Senaste nytt
Annons
Bluebeam 250×600 V46-48 PC