info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Byggnads och BI om penningtvättshärvan: ”Det är ju rent åt helvete”

"Rent åt helvete!" "Blir oerhört upprörd." Byggnads och Sveriges Byggindustrier skräder inte orden när de kommenterar Byggnadsarbetarens granskning av skattefusket i branschen.
Johan Lindholm, Byggnads, och Mats Åkerlind, BI.

Byggnadsarbetaren avslöjade på måndagen en jättehärva där 43 svenska byggföretag misstänks ha tvättat pengar för att kunna betala svarta löner och undvika skatt. Byggnads ordföranden Johan Lindholm har tagit del av granskningen och säger att han är upprörd, men inte förvånad.
– Det är ju rent åt helvete. Det här är ju en verklighet som vi ser varje dag och som vi har velat påvisa under en serie av år.
– Det går tillbaka till de stora bolagen som inte anstränger sig för att hålla med egen personal utan öppnar upp arbetsmarknaden för långa entreprenadkedjor. Längst ned i de här kedjorna, i sjätte eller sjunde led, är det alldeles kolsvart. Där kan man inte ens stava till kollektivavtal. I tider som nu, när det byggs som aldrig förr, är det klart att det kommer lycksökare och då borde storbolagen ta ansvar.

LÄS MER: 43 byggföretag använde bluffbolag

Även Mats Åkerlind, vice vd på Sveriges Byggindustrier, har läst granskningen.
– Jag blir ju oerhört upprörd och tycker det är bra att Byggnadsarbetaren uppmärksammar att det förekommer grov brottslighet i byggindustrin. Det här är företag som inte hör hemma i byggbranschen över huvud taget, säger han.
– Sedan är det beklagligt att läsa om målvakter och företag som förefaller vara schyssta och i vissa fall också gör jobb i våra medlemsföretag. Det visar på hur svårt det är att ha en hundraprocentig kontroll av företag i byggsektorn och hur skicklig den organiserade brottsligheten är på att dölja sina spår.

Annons
Instruktörerna 640×240 V23-26
arrow_forward Senaste nytt
info

Byggnadsarbetaren.se använder cookies för att optimera upplevelsen för dig som besökare. Läs mer