info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggnads tillförordnade ordförande: De här tre punkterna är viktigast för byggfacket

Lars Hildingsson är Byggnads tillförordnade ordförande fram till att ett nyval sker tidigast i slutet på året. För Byggnadsarbetaren berättar han om vad hans främsta fokus blir nu, hur han trivs i rampljuset och om känslorna att skiljas från radarpartnern Johan Lindholm.

Nya Byggnads-ordföranden Lars Hildingsson. Foto: Byggnads

För tolv år sedan, 2012, klev han in i Byggnads förbundsledning tillsammans med den under lördagen nyvalda LO-basen Johan Lindholm. Lindholm ledde då Byggettan, Lars Hildingsson region Småland-Blekinge. Sedan dess har de båda, sida vid sida, lett byggfacket som ordförande och vice ordförande.

Hur känns det att tappa din radarpartner?

– Jag kommer inte tappa honom på det sättet. Vi kommer ju ses minst varannan vecka i LO:s styrelse, säger Lars Hildingsson som tycker Lindholm är helt rätt val.

– Superbra! Han kommer att vara en tydlig röst för Sveriges arbetare med en jättebra uppbackning från alla förbunden.

Svenska modellen

Hildingsson nämner flera utmaningar som arbetarrörelsen står inför. Främst Tesla-konflikten och den svenska modellen men även vikande medlemssiffror.

I det korta perspektivet tror inte Lars Hildingsson att byggjobbare kommer märka av ledningsbytet i Byggnads, däremot på sikt. Han nämner de tre viktigaste punkterna för byggfacket.

– Vi måste komma tillrätta med medlemsutvecklingen, arbetslivskriminaliteten givetvis och så arbetsmiljön. En död byggjobbare är en för mycket.

Medlemssiffror i fokus

Om några veckor anordnar Byggnads ett stort framtidsmöte och Lars Hildingsson understryker vikten av att vända trenden med fallande medlemssiffror.

LÄS ÄVEN: Medlemstapp i Byggnads: ”Allt fler har en tuffare privatekonomi”

– Våra framtidsdagar blir ett avstamp för att alla våra medlemmar, alla anställda, alla förtroendevalda ska se till att vi blir fler medlemmar. Alla byggnadsarbetare ska vilja vara med i facket.

”Känner mig bekväm”

Johan Lindholms synlighet i media har lyfts fram som en av hans stora fördelar. Inte heller Lars Hildingsson räds rampljuset.

– Jag känner mig ganska bekväm och har ju tidigare varit regionordförande, så det ser jag bara fram emot.

Val och nomineringsprocessen har redan påbörjats och den 13 oktober är det nomineringsstopp till den centrala valberedningen. Själva valet kommer genomföras den 19 november då det ska hållas ett extrainkallat förbundsfullmäktige. Lars Hildingsson sitter kvar som vice ordförande till valet av ny ordförande är klart.

Lars Hildingsson

Ålder: 51

Bor: I Nättraby utanför Karlskrona

År i produktionen: Arbetade som snickare på NCC i Karlskrona och i Malmö i cirka åtta år.

1998: Blev invald i förbundsstyrelsen som 25-åring

Fackliga uppdrag i Byggnads: Har varit lagbas, ombudsman, mätningsföreståndare och ordförande i Byggnads region Småland-Blekinge

2012: Valdes in i Byggnads förbundsledning och blev vice ordförande i Byggnads.

"Känns tryggt och lugnt"

Två av Byggnads regionordföranden tycker till om att Lars Hildingsson nu blir byggnads tillförordnade ordförande.

Jonas Sjöberg, ordförande i Byggnads region Skåne: 
”Det är ingen som känner Byggnads så bra som Lars Hildingsson gör. Han har varit med i förbundet sedan han var ung lärling och varit aktiv hela sitt liv.
Han är annan typ av frontfigur än Johan, men han är en högst kompetent och kunnig ny ordförande. Han kommer också att vara bra för Byggnads.”

Jim Sundelin, ordförande, Byggnads region MellanNorrland.
”Det är naturligt att Lars Hildingsson tar över. Byggnads ledning står pall och vår organisation har ju en fastslagen väg som vi ska följa. Lars Hildingsson är stabil och känner väl till hur Byggnads fungerar internt och externt. Det känns tryggt och lugnt.”

Tomasz Pozar
Katarina Connheim, reporter
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggnads tillförordnade ordförande: De här tre punkterna är viktigast för byggfacket

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig