info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggnads nöjda med avtal

Igår kom Byggnads och Maskinentreprenörerna överens om ett avtal där den viktigaste punkten för Byggnads var att få upp lönen för maskinförarna. Men det är långt från alla maskinförare som kommer känna av löneökningen.

Den viktigaste punkten för Byggnads i det avtal som slöts var att maskinförare som arbetar på ackordsbyggen minst ska ha samma lön som utbetalningsnivån på ackordet. Där hade arbetsgivarorganisationen Maskinentreprenörerna länge gjort motstånd, men fick till sist ge med sig för att undvika att en strejk bröt ut.

Alla maskinförare påverkas inte direkt

Avtalet på den punkten är nu identisk med den som finns i byggavtalet. I paragrafen finns det ett villkor som säger att en maskinförare måste ha arbetat minst 900 timmar på ett ackordsbygge för att han eller hon ska få samma utbetalningsnivå som de andra arbetarna på samma ackordsbygge. För en maskinförare, som ofta är med en kortare period på ett bygge, innebär det att det är långt från alla som kommer att känna av den seger som Byggnads plockade hem igår.

”Nya avtalet kommer på sikt att höja lönen för alla”

Torbjörn Johansson, avtalssekreterare på Byggnads, tror ändå att maskinförarna på sikt kommer att påverkas positivt av avtalet.
– Antalet maskinförare som direkt påverkas av avtalet är inte så många. Men vi tror att det nya avtalet på sikt kommer att höja lönen för alla maskinförare eftersom det blir svårt för arbetsgivaren att hela tiden hålla koll på vilka maskinförare som arbetat hur länge på vilket bygge. För att undvika avtalsbrott är det enklare för arbetsgivaren att höja lönen för alla anställda.

”Skapar otydlighet”

Tillskillnad från Byggnads, som är nöjda med avtalet, är man på Maskinentreprenörerna rätt bittra över det avtal man under hot om strejk skrev på under gårdagen. Hampe Mobärg, vd på Maskinentreprenörerna tycker att avtalet skapar en otydlighet.
– Vad det här systemet ger är en väldig otydlighet för entreprenörer som hamnar över 900 timmar på ett bygge. Plötsligt blir kostnaderna betydligt högre, och då kan man inte gå till NCC eller Peab och säga att nu vill vi ha mer betalt därför att våra anställda måste ha mer betalt.

Peter Leander
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggnads nöjda med avtal

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig