info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggnads medlemsenkät: "Osolidariskt att inte vara medlem"

Det är var och ens ensak om man är medlem i facket eller inte. Men de flesta betraktar det som osolidariskt att inte vara medlem. Det framgår av Byggnads senaste medlemsundersökning.

1 000 medlemmar har i enkäter tillfrågats om bland annat värdet av att vara med i facket.
Den största fördelen med att vara med i facket är att man kan få hjälp i konflikter med arbetsgivaren. Däremot är högre lön och bättre inflytande inte lika starkt skäl för facklig tillhörighet.
Inte heller möjligheten att påverka politiken är något starkt skäl för flertalet att gå med i facket. Facklig-politisk samverkan kommer sist när det gäller motiven till varför man går med i facket.
De viktigaste frågorna i kommande avtalsrörelse är högre lön och kortare arbetstid. Sedan kommer bättre arbetsmiljö och längre semester, och därefter kompetensutveckling.
För yngre medlemmar är högre lön viktigast, för äldre medlemmar är kortare arbetstid och bättre arbetsmiljö viktigast.
En majoritet av medlemmarna, 90 procent, tycker att Byggnads främst ska syssla med löner, ersättningar vid sjukdom och arbetslöshet, arbetsmiljö, anställningstrygghet och att bekämpa arbetslösheten.
Semester, informera om sociala rättigheter och öka inflytandet över det egna arbetet tillhör också fackets viktigaste frågor.
Däremot är matpriser, fackligt samarbete i Europa och bättre barnomsorg mindre viktiga frågor för facket, enligt enkäten.
Inflytande över det egna arbetet är viktigare för byggnadsarbetare än för övriga LO-grupper. Även boendekostnader, utbildning och skattefrågor är viktigare för byggnadsarbetare än för övriga LO-medlemmar.

Kenneth Petterson
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggnads medlemsenkät: "Osolidariskt att inte vara medlem"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig