info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggnads kritiserar arbetsmiljöverkets tillsyn

Företrädare för Byggnads i Sveriges största städer kräver nu besked om att arbetsmiljöverket ska vara tuffare än hittills mot arbetsgivare utan arbetsmiljöplan. Det tycker att det vore en logisk följd av verkets agerande mot statsministerns bygge.

Upp till en tredjedel av alla arbetsplatser som Byggnads besöker i Stockholm, Göteborg och Malmö saknar arbetsmiljöplaner, eller har otillräckliga planer. Var tionde saknar plan helt.
Nu går ordförandena för Byggnads avdelningar i de tre städerna ut med krav på tuffare tag från arbetsmiljöverkets sida, i linje med agerandet mot statsministerns bygge.

De skriver i sitt gemensamma uttalande att de vill lyfta fram att alla Byggnads medlemmar, på landets samtliga byggarbetsplatser, har rätt till en bra arbetsmiljö.
Byggnadsarbetaren har tidigare skrivit om att kritik mot arbetsmiljöverkets normala tillsyn har kommit från flera håll inom Byggnads sedan arbetsmiljöverket anmälde Göran Persson. Nu skriver de här företrädarna att de inte känner igen arbetsmiljöverket, men att de nu ser fram emot att det satsar lika stora resurser på att kontrollera arbetsmiljöplaner generellt inom byggindustrin. 

Torgny Johansson, ordförande för Byggettan i Stockholm, säger att de ska försöka få ett sammanträffande med arbetsmiljöverket framöver för att diskutera frågan. Han tror att slarv ligger bakom att arbetsmiljöplaner saknas på var tionde bygge.
– Jag tror att man stressar förbi det här utan att tänka sig för, säger han.
Stefan Stiernfeldt är inspektör på arbetsmiljöverket i Stockholm. Han känner inte igen sig i beskrivningen att arbetsmiljöverket inte alltid tar lika allvarligt på om det saknas arbetsmiljöplan. Han konstaterar att åtalsanmälningar görs ofta, och att det är självklart i ett fall som det med Göran Perssons bygge.
En arbetsmiljöplan är till för att identifiera riskmoment i arbetet.

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggnads kritiserar arbetsmiljöverkets tillsyn

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig