info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggnads kräver 11 miljoner av JM: ”En skandal”

53 anställda har fått för lite betalt. Det menar facket som hävdar att de anställda jobbar som byggnadsarbetare. JM har däremot en helt annan uppfattning.

Ska de som bär in och ut material från bygget följa villkoren i Byggavtalet? Självklart menar Byggnads. Inte helt tydligt säger arbetsgivarna. Nu ska frågan avgöras i rätten. Foto: Mostphoto

Byggnads har stämt byggjätten JM och JM Supply i Arbetsdomstolen (AD). Konflikten handlar om hur man ska se på personer som bär in material på byggarbetsplatser. Det kan handla om gips, köksutrustning, dörrar med mera. Byggnads menar att de här personerna ska ses som vanliga byggnadsarbetare.

– Stämningen handlar om de arbetare som JM kallar för logistikarbetare. Vi menar att de är byggnadsarbetare och ska ha betalt enligt kollektivavtalet. Om du tittar i ackordsprislistorna så ingår det här med att bära in materialet i priset, säger Torbjörn Hagelin, avtalssekreterare på Byggnads.

Facket har granskat de två bolagen under perioden 2020 till 2022 och upptäckt flera fall där anställda inte fått rätt ersättning.  Facket menar därför att de två bolagen ”struntat i kollektivavtalet i syfte att dumpa löner och villkor”. Arbetarna har främst arbetat i Stockholms- och Västra Götalandsregionen.

För JM AB:s del handlar det om att ett 40-tal arbetare inte fått rätt lön, helglön och semesterersättning.  Facket manar att nivåerna har varit lägre än vad som anges i kollektivavtalet. Något som även gjort att de anställda inte fått rätt ob-ersättning, pension och den sjuklön de har rätt till. Totalt har arbetarna, enligt stämningsansökan, gått miste om ersättningar på drygt 8 miljoner kronor. Stämningen mot JM Supply handlar om 13 arbetare som inte fått rätt ersättning.

– JM och vår motpart Byggföretagen som biträder dem utger sig för att vara seriösa och arbeta för en sund byggbransch fri från fusk och utnyttjande. Då är det inget annat än en skandal att företaget samtidigt satt i system att strunta i kollektivavtalet i syfte att dumpa löner och villkor, säger Torbjörn Hagelin.

Katarina Rimmerfeldt, kommunikationschef, JM AB.

På JM menar man att det inte är helt tydligt att det här med att bära in material på bygget är reglerat i Byggavtalet. Katarina Rimmerfeldt, kommunikationschef på JM AB, skriver i ett mejl att ”många byggföretag har börjat anlita särskilda leverantörer för att sköta logistiken på byggarbetsplatserna.

JM har valt att bygga upp logistikverksamheten i egen regi, i JM Supply AB, vars uppgift är att förbereda och underlätta för produktion genom att ta emot leveranser till byggarbetsplatsen och hantera materialförflyttning, avfall och lastbärare. Och eftersom Byggföretagen och Byggnads gör olika tolkning kommer frågan att prövas i domstol.”

Byggnads avtalssekreterare Torbjörn Hagelin menar att ni struntar i kollektivavtalet för att dumpa löner och villkor. Hur ser du på den kritiken?

”Som en ledande bostadsutvecklare och seriös arbetsgivare är JM måna om att följa lag och rådande kollektivavtal.”  .

I stämningen yrkar Byggnads att de två företagen ska betala ett allmänt skadestånd för brott mot kollektivavtalet. För JM:s del handlar det om 11 miljoner kronor. För JM Supply om 200 000 kronor. Att Byggnads vänder sig mot båda bolagen beror på att JM Supply tagit över en del av verksamheten från JM AB.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggnads kräver 11 miljoner av JM: ”En skandal”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig