info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggnads kräver 1,1 miljon

Sju polska byggnadsarbetare fick enligt Byggnads sammanlagt 1,1 miljoner kronor för lite i lön på ett Peab-bygge. Nu kräver fackförbundet att arbetsgivaren, en underentreprenör till Peab, betalar pengarna till byggnadsarbetarna.

Det var i Torslanda som Peab byggde ett parkeringsgarage fram till i våras. För byggnationerna hade Peab anlitat underentreprenören Clave, ett byggföretag från Polen.
– Timlönen är för låg, de saknade helglön, semesterlön, arbetstidsförkortning. Totalt blir det över en miljon kronor som vi kräver, för de sju byggnadsarbetarna, säger ombudsmannen Jan Nykvist på Byggnads i region Väst.

Byggnadsarbetarna vill ha hjälp

Byggnadsarbetarna, som är medlemmar i facket, vill att Byggnads ska driva deras ärende. Totalt handlar det om 1 150 000 kronor i utebliven lön som ska gå till arbetarna, enligt Byggnads.
Fackets polsktalande ombudsman, Mikolaj Kosieradzki, har granskat byggnadsarbetarnas bankutbetalningar, kontrolluppgifter från Polen, intyg från försäkringskassan i Polen, och polska traktamentesregler.
Enligt dessa uppgifter har de fått en lön på cirka 2000 zloty brutto, cirka 4400 kronor i månaden som är redovisat till försäkringskassan i Polen, som lönegrundande belopp för sociala avgifter. Därutöver har de fått ett traktamente på 5780 zloty, cirka 12 700 kronor. Från den totala summan har företagit dragit boendekostnaden. Detta gör, enligt Byggnads, att lönen landar på cirka 80-90 kronor i timmen.

”De ska tjäna 172:30 i timmen”

– De ska tjäna 172:30 i timmen, och utanför denna summa, ska de få eventuellt traktamente. Men företaget säger att de inte fått något traktamente. Dessutom kan inte boendekostnaderna dras på lönen, på detta sättet. Företaget har kollektivavtal och de bryter mot kollektivavtalet, säger ombudsmannen Jan Nykvist på Byggnads Väst.
De lokala förhandlingarna strandade igår, och nu går ärendet vidare till central förhandling.

”De får lösa detta centralt”

Sveriges Byggindustrier, som företräder Clave, vill inte uttala sig om detaljerna i förhandlingarna.
– Nu går detta vidare till central förhandling. I den bästa av världar så kan parterna lösa detta centralt. Om företaget fuskar med skatter, så är det inget som vi på Sveriges Byggindustrier stödjer. Det måste i så fall anmälas till rättsvårdande myndigheter, det är ingen kollektivavtalsfråga, säger Roy Hanson på Sveriges Byggindustrier.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggnads kräver 1,1 miljon

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig