info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggnads krav lämnade

Högre lön, skärpta krav på arbetsmiljön och bättre ordning och reda bland företagen som tar på sig jobb ute på byggena. Så kan de avtalskrav sammanfattas, som Byggnads under eftermiddagen lämnat till arbetsgivarna.

Som väntat gör nu Byggnads ett formellt avtalskrav av arbetsmiljöfrågan. Förbundet har tröttnat på att dra frågor om bland annat de många dödsolyckorna i olika partsgemensamma arbetsgrupper. I de avtalskrav som för en stund sedan lämnades över till arbetsgivarna kräver Byggnads en så kallad arbetsmiljöcertifiering.

– Frågan om en bra arbetsmiljö är en grundförutsättning för en byggnadsarbetare. Du ska ha tur om du kan jobba fram till 65 års ålder, om du ens klarar livhanken. Vi har ännu inte fått något resultat i våra förhandlingar med motparten och kräver nu att det införs en arbetsmiljöcertifiering av de företag som vill driva verksamhet i byggbranschen, säger Johan Lindholm, ordförande i Byggnads, i ett pressmeddelande.

Bättre ordning på UE

Byggnads vill också via en branschöverenskommelse skärpa upp kontrollen av de många underentreprenörer som finns på landets byggarbetsplatser.

När det gäller lönen ställer sig Byggnads bakom den redan tidigare kända samordningen inom LO. Den innebär 2,8 procents löneökning för alla som tjänar över 25 000 och ett garanterat kronpåslag på 700 kronor för de som tjänar under 25 000.

Byggnadsarbetaren söker nu företrädare för både fack och arbetsgivare för ytterligare kommentarer kring avtalskraven.

Johan Sjöholm
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggnads krav lämnade

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig