info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggnads hoppar av lönenämnd för tvister

Byggnads säger upp överenskommelsen om prestationslönenämnden. Den skapades för att lösa lönetvister, men har motverkat sitt syfte, anser facket.

Färre lönetvister blir lösta genom vanliga förhandlingar, enligt Byggnads. De skjuts istället vidare till nämnden.
-Statistiken är tydlig. Allt fler lönetvister går till nämnden istället för att förhandlas parterna emellan. Det är tydligt att arbetsgivaren missbrukar detta, säger Byggnads avtalssekreterare Torbjörn Hagelin.
Han bedömer att 30-40 ärenden gått till nämnden sedan starten förra året.
Nämnden var ett resultat av ett förslag från medlarna i avtalsrörelsen 2012. Syftet var att minska antalet strandade lönetvister, efter många och uppslitande bråk om prestationslöner, bland annat i Skåne och Östergötland.

Har inte fungerat

– Vårt syfte var att stärka förhandlingsordningen och klara av och avsluta förhandlingar lokalt och centralt. Men det har inte fungerat. Arbetsgivarna har inte gjort sitt jobb i förhandlingarna utan bara skjutit frågorna vidare till prestationslönenämnden. Den har blivit ett tredje förhandlingssteg, säger Torbjörn Hagelin.
Uppsägningen av nämnden träder i kraft den tolfte juli. Det innebär att prestationslönenämnden avskaffas och att i fortsättningen gäller stupstocksnivå om man inte kommer överens slutgiltigt efter lokala och centrala förhandlingar.
Vi söker nu arbetsgivarna för en kommentar.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggnads hoppar av lönenämnd för tvister

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig