info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Förtroendevald i Byggnads slogs ner på 1 maj: ”Är ett hatobjekt i de där kretsarna”

När Nordiska motståndsrörelsen (NMR) dök upp på 1 maj så agerade han utan att tänka. ”Jag sprang fram och rev ner banderollen. Sedan slog någon ner mig bakifrån.”

Under 1 maj-talet i Västerås blev en förtroendevald misshandlad. OBS: Genrebild Foto: Mostphotos

Det var under 1 maj-firandet i Västerås som en förtroendevald i Byggnads blev attackerad. På programmet stod bland annat ett traditionellt 1 maj-tåg och tal av bland annat Anders Ygeman (S). Och det var en bit in i det talet som Nordiska motståndsrörelsen (NMR) dök upp. Det handlade enligt uppgift om 12 till 15 personer.

Maskerade och rökgranater

– De kom upp bakom publiken. De var maskerade och hade fanor, megafoner och rökgranater. Det var precis vid en liten lekplats där barn lekte. Barnfamiljerna blev livrädda. Det var tur att publiken lyckas stoppa gruppen, berättar den förtroendevalda för Byggnadsarbetaren.

Men två personer från NMR smet i väg och tog sig fram till scenen framför Anders Ygeman. Där började de rulla ut en banderoll.

– Jag tänkte att det var ett hot mot Ygeman och att jag måste agera. Så jag sprang fram och tog ner den där jävla banderollen. Och då kom någon upp bakom mig och slog ner mig. Jag åkte i backen, fick ont i nacken och skrapade upp ena handen. Och mina glasögon gick sönder.

Sekunden senare flyger den förtroendevaldas kollegor på de två männen från NMR och brottar ner dem till marken.

Hur mår du nu?

– Jag är fysiskt återställd, men det är klart att jag är fundersam. Jag är skärrad och kommer vara försiktig, väl medveten om att man som förtroendevald är ett hatobjekt i de där kretsarna. Speciellt om man tillhör vänstersidan.

”Vi är starkare”

Samtidigt säger han kampen måste fortsätta och att ”det är bara vi vanliga människor som kan motverka sådant här”.

– Vi måste organisera oss mer och jag vill ge en eloge till de som vågade gripa in när jag blev påhoppad. Vi är starkare och fler än dem, de onda krafterna.

Polisen har i samband med händelsen upprättat en anmälan om störande av allmän sammankomst och för överträdelse av maskeringsförbud.

Flera personer har också lämnat in en anmälan angående misshandel.

Få de senaste byggnyheterna – direkt i din inbox! Prenumerera på Byggnadsarbetarens nyhetsbrev.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Förtroendevald i Byggnads slogs ner på 1 maj: ”Är ett hatobjekt i de där kretsarna”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig