info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggnads: "Ett gigantiskt kaos"

"Arbetsförmedlingens kontroll skapar oro". Så säger a-kassans ordförande Lars Hildingsson om situationen efter att Arbetsförmedlingen infört ett nytt kontrollsystem för arbetslösa.

Det handlar om de nya reglerna för alla arbetssökande i Sverige som riksdagen fattat beslut om. De nya rutinerna infördes i september. Reglerna går bland annat ut på att alla arbetslösa ska skicka in aktivitetsrapporter varje månad. Om den arbetslöse inte gör detta, ska Arbetsförmedlingen rapportera detta till respektive a-kassa, som enligt regelverket ska skicka ut varningsbrev och i slutändan dra in ersättningen om ingen bättring sker.

Förstår inte hur de ska göra

Men nu visar det sig att många av de arbetslösa inte har förstått hur de ska göra. Det har också varit tekniska problem hos Arbetsförmedlingen som försvårat hanteringen. Detta har lett till att Arbetsförmedlingen skickat över namn på tusentals arbetslösa byggnadsarbetare som inte följt regelverket, till Byggnads-, och Målarnas a-kassa.

Beslut: inga varningsbrev

De tekniska problemen, samt den bristfälliga informationen, gör nu att Byggnads, Fastighets, Seko och Elektrikerna gemensamt bestämt att man inte ska skicka ut varningsbrev för september månad till sina medlemmar.
-Vi kan inte fatta beslut om sanktioner mot medlemmarna när osäkerheten är så stor, om anledningen till för sent inlämnad rapport beror på medlemmen själv, bristfällig information, språkproblem eller tekniska bekymmer, säger Roal Nilssen, föreståndare på Byggnads-, och Målarnas a-kassa.

Byråkrati

Lars Hildingsson, ordförande för a-kassan är kritisk till hela systemet.
-Det här skapar bara mer jobb på Arbetsförmedlingen och a-kassorna. Mer administration och byråkrati. Det skapar inga jobb för de arbetslösa. Det skapar bara oro.
-Och det har lett till ett gigantiskt kaos.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggnads: "Ett gigantiskt kaos"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig