info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggnads delar ut stipendier för 200 000

I går delades Byggnads kulturstipendier ut till ett värde av 200 000 kronor.

Totalt har Svenska Byggnadsarbetareförbundets Stipendienämnd i år delat ut 19 kulturstipendier. 18 personer och en förening har fått dela på 200 000 kronor.
350 personer hade ansökt om att få kulturstipendium.
Utdelningen ägde rum i samband med öppningen av Byggnads ordförande- och kassörskonferenser igår.
Följande personer valdes ut av stipendienämnden:

Koloratursopran Alexandra Büchel, Stockholm, 10 000 kronor
Stipendienämndens motivering:
Alexandra är koloratursopran och går för närvarande på Operahögskolan. Med utmärkta vitsord från bl.a. Dorothy Irving söker Alexandra nu ett stipendium för att kunna delta i en Masterclass för Noelle Barker sommaren 2007. Alexandra tilldelas Byggnads kulturstipendium på 10 000 kronor.

Pianisten och kompositören Carl Bagge, Stockholm, 10 000 kronor
Stipendienämndens motivering:
Carl är idag en av Sveriges mest lovande pianister och kompositörer av jazzmusik. För att kunna dokumentera och sprida sina verk söker nu Carl medel för inspelning av en CD. Carl tilldelas därför Byggnads kulturstipendium på 10 000 kronor som hjälp till detta ändamål.

Violinisten Daniel Migdal, Huddinge, 10 000 kronor
Stipendienämndens motivering:
Daniel går nu sitt tredje år på Musikhögskolan i Stockholm med violin som instrument.
Han har även studerat för Professor Henryk Kowalski vid Indiana University. För att utveckla sitt spel vill nu Daniel delta i två sommarkurser i Piteå och i Nederländerna och tilldelas därför 10 000 kronor av Byggnads stipendienämnd.

Violinisten Mirjam Charas, Upplands Väsby, 10 000 kronor
Stipendienämndens motivering:
Mirjam studerar för närvarande violin vid Musikhögskolan i Stockholm. Hon får genomgående varma rekommendationer från sina lärare för sin utveckling som violinist. Mirjam tilldelas Byggnads kulturstipendium på 10 000 kronor för att kunna delta i tre sommarkurser 2007, Bergs sommarakademi, Sandviken Masterclasses samt sommarakademin i Voksenåsen

Tonsättaren Ylva Lund Bergner, Stockholm, 10 000 kronor
Stipendienämndens motivering:
Ylva är idag en av Sveriges mest lovande nutida tonsättare. Med gedigen utbildning från Musikhögskolan i Stockholm, Conservatoria di Musica di Perugia samt Gotlands tonsättarskola söker nu Ylva medel för att kunna delta i UNM-festivalen i Reykjavik (Ung Nordisk Musik) samt för privatlektioner i Köpenhamn. Ylva tilldelas Byggnads kulturstipendium på 10 000 kronor.

Föreningen Folkmusikläger för Barn och Ungdom, Norrköping, 10 000 kronor
Stipendienämndens motivering:
Folkmusikläger för barn och ungdom har under 30 år arrangerats i Östergötland. Elever mellan 9-18 år får delta och intresset har varit mycket stort de senaste åren. Då den tidigare arrangören, Östergötlands Spelmansförbund, inte har ekonomiska möjligheter att genomföra lägret söker nu Föreningen Folkmusikläger för Barn och Ungdom om bidrag för att fortsätta verksamheten och tilldelas därför Byggnads kulturstipendium på 10 .000 kronor.

Författaren Ida Linde, Malmö, 10 000 kronor
Stipendienämndens motivering:
Ida Linde gjorde 2006 uppmärksammad debut med diktsamlingen ”Maskinflickans testamente” som även uppförts på scen i dramatiserad form. Hon tilldelas Byggnads kulturstipendium för att kunna slutföra sina studier i litterär gestaltning vid Göteborgs universitet och avsluta sin nästa bok ”Larsson, mother of pearls”.

Författaren Hanna Nordenhök, Malmö, 10 000 kronor
Stipendienämndens motivering:
Hanna Nordenhök debuterade 2005 som dramatiker i Radioteatern med ”I henne, och hon fylldes” och under 2007 utkommer hon med en diktsamling. Hon arbetar som litteraturkritiker på Sydsvenska Dagbladet och har skrivit essäer i Lyrikvännen och Ord&Bild. Hon tilldelas Byggnads kulturstipendium för att kunna genomföra ett påbörjat essäprojekt om samtida svenska och norska poeter.

Författaren Cletus Nelson Nwadike, Aneby, 10 000 kronor
Stipendienämndens motivering:
Cletus Nelson Nwadike, född i Nigeria, kom 1990 som politisk flykting till Sverige. Han har sedan 1998 utgivit tre lovordade diktsamlingar på svenska och medverkat i en rad litterära tidskrifter. För sitt fortsatta författarskap behöver han inköpa en dator och tilldelas för det ändamålet Byggnads kulturstipendium.

Författaren Kennet Klemets, Göteborg, 10 000 kronor
Stipendienämndens motivering:
Kennet Klemets är verksam som översättare av fransk skönlitteratur och som redaktör för tidskriften Gräs. Han är också, och inte minst, en uppskattad poet som i år utkommer med sin fjärde diktsamling, ”Lux Interior”. Han tilldelas Byggnads kulturstipendium för att kunna resa till Saint-Denis och samla in kompletterande material till en diktsamling under arbete.

Bildkonstnär Caroline Ohlsson, Stockholm, 10 000 kronor
Stipendienämndens motivering:
Caroline Ohlsson arbetar stort, idérikt och med ett starkt personligt uttryck i sina konstnärliga installationer. Hon får Byggnads konststipendium till stöd för projektet ”Margarita genom århundraden”.

Bildkonstnär Anna Svensson, Hägersten, 10 000 kronor
Stipendienämndens motivering:
Anna Svensson arbetar med ”fantasifulla explosioner” och gestaltningar som är starkt personliga och vitalt provocerande. Hon får Byggnads konststipendium till stöd för att undersöka och utveckla bildberättande processer.

Kulturspridare Arthur Hultling, Stockholm, 10 000 kronor
Stipendienämndens motivering:
Arthur Hultling har sedan många år varit engagerad och motor till mycket uppskattade skulpturutställningar på Öja i Stockholms skärgård. Han får Byggnads konststipendium till stöd för hans kulturspridande gärning i folkbildningens tjänst.

Bildkonstnär Lars Wikström, Säter, 10 000 kronor
Stipendienämndens motivering:
Lars Wikström har under många år arbetat med fotopolymerisk djuptrycksgrafik, där han varit en inspiratör och nyskapande sökare i gränslandet mellan den digitala bildvärlden och den traditionella grafiken. Han får Byggnads konststipendium till stöd för sin lysande konstnärliga verksamhet.

Bildkonstnär Stefano Beccari, Stockolm, 10 000 kronor
Stipendienämndens motivering:
Stefano Beccari har ett mycket personligt bildspråk och arbetar sedan många år som stenskulptör i marmor, alabaster och granit. Han är en inspirerande eldsjäl och initiativtagare till många internationella workshops för stenskulptur i Sverige och i utlandet. Han får Byggnads konststipendium till stöd för att utveckla nya möjligheter för stenskulptur och för sitt generösa och originella konstnärskap.

Bildkonstnär Britta Johansson, Linköping, 10 000 kronor
Stipendienämndens motivering:
Britta Johansson arbetar idérikt och målmedvetet för att utveckla, förmedla och bevara kulturskatten kring korsstygnsbroderier. Hon får Byggnads konststipendium till stöd för hennes aktningsvärda verksamhet i ”korsstygnsbolaget”.

Teater, Hannes Meidal, Stockholm, 20 000 kronor
Stipendienämndens motivering:
För att med ett känsligt handlag och ett konstnärligt öga få möjlighet att sätta upp Jean-Paul Sartres mästerverk ”Äcklet”, tillsammans med teaterkollektivet ”LIMBO”, får Hannes Byggnads kulturstipendium 2007.

Modern dans, Sara Mathiasson, Göteborg, 10 000 kronor
Stipendienämndens motivering:”Impulstanz” är en dansfestival i Wien där Sara vill få möjlighet att utveckla sin dans, därför får Sara Byggnads kulturstipendium 2007.

Musikteater, Louise Ryme, Stockholm, 10 000 kronor
Stipendienämndens motivering:
Som ett framtidslöfte för en modern och samtida teater och för att få möjlighet att skapa musikteaterföreställningen ”Sylvia Plath” om kampen för att förena livets alla grenar, får Louise Byggnads kulturstipendium 2007.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggnads delar ut stipendier för 200 000

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig