info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggnads blockerar stugbygge i Västervik

Från den 14 augusti kan JK Träs arbeten på Lysingsbadet i Västervik komma att blockeras. Företaget har avböjt att teckna kollektivavtal.

Byggnads har beslutat att ge avdelningen i Linköping rätt att varsla JK Träs arbetsplats i Västervik om blockad. Beslutet togs sedan Lenhovdaföretaget avböjt att teckna kollektivavtal med Byggnads avdelning i Växjö, trots att man bygger åtta timmerstugor på Lysingsbadet i Västervik.
Stugbygget i Västervik har omgärdats av kontroverser. Byggnads avdelning i Linköping upptäckte att estnisk arbetskraft utan giltiga arbetstillstånd arbetade på arbetsplatsen tidigare i vår. När dessa avvisats ansökte JK Trä om så kallat praktikantvisum för estniska praktikanter som fortsatte byggjobben.

Enligt Byggnads i Linköping har de estniska praktikanterna arbetat mycket långa arbetsdagar och avdelningen har också ifrågasatt om de får avtalsenlig lön.
– Vi har nu kontaktat skatteförvaltningen för att få utrett om JK Trä redovisar någon källskatt, säger Roland Johansson, ombudsman på Byggnads i Linköping.

För tillfället färdigställer JK Trä och en annan entreprenör de åtta stugor som ingick i den upphandling som Västerviks kommun gjorde som en första etapp av totalt 41 stugor. En estnisk praktikant och en svensk byggnadsarbetare arbetar åt JK Trä på bygget.
Trots det har JK Trä alltså nu sagt nej till att teckna kollektivavtal med Byggnads. En uppgift som turistchefen i Västervik, Gunnar Boman inte känner till.
– I upphandlingen har vi naturligtvis förutsatt att de följer avtal och lag på arbetsmarknaden, säger Gunnar Boman.

Byggnads har kritiserat kommunen för att man anlitat ett företag som använder estnisk arbetskraft i syfte att pressa lönekostnaden. Man menar att det finns arbetslösa byggnadsarbetare i Västervik som kunnat göra jobbet. Kommunen har i sin tur anklagat Byggnads för att vilja stänga ester ute från jobb i Sverige.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggnads blockerar stugbygge i Västervik

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig