info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggnads bakom ny tankesmedja

En ny tankesmedja startas nästa år av Byggnads och de övriga fyra fackförbunden i 6F. Förbunden säger i ett pressmeddelande att det handlar om att förändra attityder till politik och facket.

– För att klara sitt fackliga grunduppdrag måste man också ta makt över det ideologiska samtalsklimatet i samhället, säger Daniel Suhonen, som har fått i uppdrag att driva tankesmedjan tillsammans med Viktor Bernhardtz.
Daniel Suhonen är i dag chefredaktör för den socialdemokratiska idé och debattidskriften Tiden. Viktor Bernhardtz är frilansande skribent och utredare.

Ska vara partipolitiskt obundet

Målet är att ta större del i samhällsdebatten, men exakt vad arbetet i tankesmedjan ska bestå av är ännu oklart. Verksamheten ska planeras under hösten och starta nästa år.
Daniel Suhonen pratar om att påverka journalister, nå ut till fackliga förtroendemän, servera fakta som talar för en annan politik än dagens och att sponsra forskning. Han är entusiastisk och mångordig, men också noga med att poängtera att inget konkret om verksamhetens innehåll är spikat och klart nu.
En sak är han dock på det klara med; det ska inte bli en partibunden tankesmedja och den ska heller inte styras av de förbund i 6F som finansierar verksamheten.

Vill bredda debatten

Daniel Suhonen talar om en breddning av vilka frågor fackförbunden gör sig hörda inom.
Han säger att det inte spela någon roll om Byggnads får fyra procents löneökning om samhället runtomkring ”raseras”; om arbetsrätten urholkas och om god äldreomsorg blir för dyr för en arbetare. Han tror att välfärdens finansiering och utformning samt fördelningspolitik kommer höra till de frågor som tankesmedjan jobbar med.
– Det påverkar medlemmarna i förbunden lika mycket som en avtalsrörelse, säger han.

Förbunden delar på kostnaden

Utöver Byggnads består samarbetet 6F av Elektrikerna, Fastighetsanställdas förbund, Målareförbundet och Seko.
Enligt Byggnads kommunikationschef Matz Larsson ska de fem förbunden fördela kostnaden mellan sig, han kan i dag inte nämna några belopp.

Stärkt debattröst ett syfte med 6F

Att skapa sig mer utrymme i samhällsdebatten var från början en av grundidéerna med 6F. I samarbetsavtalet som förbunden skrev på för tre år sedan är ett av tre mål att förbunden gemensamt ska bli en stark kraft i samhällsdebatten.
– Vi ser ett stort behov av att öka både bredden och djupet i det facklig-politiska idéarbetet. Näringslivet och arbetsgivarorganisationerna har fortfarande ett allt för stort försprång i opinionsutrymmet, säger de fem förbundens ordförande nu i ett pressmeddelande om den nya tankesmedjan.
De säger vidare att det i förlängningen handlar om att ändra attityder till politik och facket.

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggnads bakom ny tankesmedja

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig