info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Nya siffror yrke för yrke: Så många jobbar på prestation

Snickare och betongarbetare är de som jobbar mest på prestationslön. Tätt följt av plattsättare. Det visar lönestatistik för 2021.

TBM:are har högts andel ackordsarbeten. Något som driver på är att en stor del av bygglagen som bygger bostäder kör med prestationslön. Foto: Mostphotos

Sifforna från Byggnads gäller yrken som jobbar på Byggavtalet. För åtta olika yrken redovisas det både prestations- och tidlönetimmar. Förutom plattsättare, takläggare, golvläggare, undertaksmontörer och ställningsbyggare även den stora TBM-gruppen där snickare, betongarbetare och murare ingår.

Enligt statistiken utförde de här åtta yrkesgrupperna nästan 76 miljoner arbetstimmar oavsett löneform under 2021. TMB-gruppen stod för en klar majoritet. Nämligen 70,7 miljoner timmar.

Läs också De tjänade mest på Byggavtalet – kolla in ditt yrke för 2021

Det var även TBM:arna som hade störst ackordsandel. 21 procent av deras arbetade timmar gällde prestationslön. Och det är en nivå som varit stabil under lång tid.

Näst störst ackordsandel hade plattsättarna med 19 procent.

Siffrorna gäller de underlag som redovisas via Byggnads redovisningssystem Lösen som de har tillsammans med arbetsgivarna.

Se i faktarutan om hur det ser ut för din yrkesgrupp. OBS: För ställningsbyggarna ligger ackordsandelen på 0,002 procent. Därför syns det inte någon stapel i diagrammet.

Missa inte Facebookgruppen Din lön på bygget.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Nya siffror yrke för yrke: Så många jobbar på prestation

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig