info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggjobbare vill välja skor själva

Byggnadsarbetare får normalt inte välja vilka arbetsskor de ska ha. De får heller inte prova dem.

– Det är helt fel. Privat så köper vi inte ens tofflor osedda. Då borde byggnadsarbetarna få prova sina arbetsskor som de ska gå i nio timmar per dag, säger Bengt Åkerblom, som arbetar med att utveckla bra byggredskap på uppdrag av Galaxen, dvs Byggnads och Sveriges Byggindustrier.
Det är välkänt att dåliga skor kan skapa problem med knän och rygg. Ändå är det endast ett litet antal byggföretag som låter sina byggnadsarbetare prova olika märken.
Därför har nu de så kallade ”Byggpiloterna” inom Galaxen, låtit cirka 100 byggnadsarbetare testa sju olika skyddsskor. Skorna användes i sammanlagt 15 veckor och testpersonerna fick svara på 21 olika frågor efteråt.
– Vi rekommenderar arbetsgivarna att åtminstone låta sina anställda välja mellan de sju sorter som presenteras i undersökningen, säger Bengt Åkerblom.
Många byggnadsarbetare som deltog i testet klagade över att sulan inte kunde plockas ur. Inte en enda av arbetsskorna i undersökningen hade denna finess.
– Skorna är täta och byggnadsarbetarna blir svettiga, och då bör sulan kunna tas ur och torkas efter arbetsdagen.
Man ville också ha iläggssulor för att få en dämpande effekt.
En annan vanlig synpunkt från byggnadsarbetarna var att de ville ha mjukare gummiblandning i själva sulan för att inte halka.
Många tyckte att plåten i sulan (spiktrampskyddet), skulle bytas ut mot ett annat material som inte är så kallt.
Testresultatet visar att Jalas Terra S 538 var den mest omtyckta skyddsskon. Näst bäst resultat fick Brynje 309 S 6010. Därefter kom i tur och ordning: Bata Ottawa 7559, Stålex 712, Diadora arena, Sievi Green och slutligen Euro-Dan Thaljfe 520, som fick sämst resultat.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggjobbare vill välja skor själva

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig