info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggjobbare vann mot försäkringsbolag i Högsta domstolen: Får 1 miljon kronor

En golvläggare och medlem i Byggnads har efter flera års kamp vunnit ett mål i Högsta Domstolen och kommer att få över en miljon kronor retroaktiv i livränta. Hans framgång kan bereda vägen för fler skadade, menar facket.

Golvläggaren vann målet mot försäkringsbolaget och får över en miljon. Foto: Mostphotos

En golvläggare satt och läste en artikel i Byggnadsarbetaren 2015. Han hade skadats i en trafikolycka 1988 och fått livränta från Försäkringskassan samt ersättning från trafikskadeförsäkringen via Länsförsäkringar i Halland.

Sa nej

Men när han läste artikeln insåg han att han kunde ha rätt till en högre ersättning. Löneutvecklingen hade sprungit ifrån den livränta han fick och trafikskadeförsäkringen skulle kunna stå för mellanskillnaden. Men Länsförsäkringar sa nej. Ärendet var preskriberat, menade de.

Golvläggaren och Byggnads Väst började driva fallet som så småningom hamnade i domstol, och till slut i Högsta domstolen.

Miljonbelopp

I förra veckan kom utslaget. Golvläggaren får drygt en miljon kronor i retroaktiv livränta för åren 2007-2016. Pensionsinbetalningar ska också göras för dessa år och golvläggaren får även dröjsmålsränta för hela den tid han tvingats vänta på den höjda ersättningen.

Länsförsäkringar Halland ska också stå för rättegångskostnaderna för båda parter, för medlemmens del drygt en miljon kronor.

Ulf Lejonklou och Lina Gertzell LO-TCO Rättsskydd.

Med den här domen är ärendet avslutat och domen blir vägledande för andra, liknande rättsfall. I försäkringen finns nämligen preskriptionsregler som kan hindra den försäkrade från att begära omprövning och det var dessa som tolkades i domen.

”En väldig framgång”

Det handlar ytterst om och när man har rätt till omprövning enligt skadeståndslagen för att få till exempel en högre livränta.

– Domen är en väldig framgång för försäkringstagarkollektivet. Det är viktigt att det här skyddet kvarstår, som rätten till omprövning ska ge, säger Ulf Lejonklou, förbundsjurist på LO-TCO Rättsskydd som drivit ärendet tillsammans med kollegan Lina Gertzell.

– Den vinnande domen kan få effekt i fler försäkringar, exempelvis patientförsäkringen, läkemedelsförsäkringar och andra ansvarsförsäkringar.

Hoppas på fler

Det kan också påverka AFA Försäkring, som arbetar med arbetsskadeersättning och som har en omprövningsbestämmelse i sina villkor.

– Vi hoppas att fler uppmärksammar möjligheten att begära en högre ersättning, säger Ulf Lejonklou.

Det finns två preskriptionsregler i skadeståndslagen. Den ena säger att man måste kräva pengar inom tre år efter att man upptäckt att man fått för lite. Den andra säger att man ska kräva ökad ersättning inom tio år efter att förhållandena ändrats, till exempel att löneläget höjts mer än livräntan.

Magnus Gustavsson. Foto: Terese Perman

Också Magnus Gustavsson, försäkringsspecialist på Byggnads förbundskontor, är nöjd med domen.
– Det är en stor seger och vi hoppas att fler medlemmar ska höra av sig. Vi utgår ifrån att det är fler som har rätt att få högre ersättningar. Det kan bli fråga om väldigt höga summor.

Vi har stått bakom vår medlem hela tiden

– Vi tycker det är jättebra att vi hållit ut, stått bakom vår medlem hela tiden och tagit risken. Detta visar på styrkan med att vara med i ett fackförbund. Han hade nog inte kunnat driva detta själv eller vågat ta den ekonomiska risken, säger Magnus Gustavsson.

Reglerna om preskription

Preskriptionsreglerna i det mål vi skriver om här gäller skador som inträffat till 31 december 2014.  Från 1 januari 2015 har reglerna förändrats. Den nya lagen anger att en begäran om omprövning måste ske inom tre år från att de förhållanden som kan ge rätt till omprövning uppstått och inte, som inom tio år som var fallet i det här målet.

Margite Fransson, reporter
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggjobbare vann mot försäkringsbolag i Högsta domstolen: Får 1 miljon kronor

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig