info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggjobbare nära döden när trappan lossnade

Byggbolaget Blue Wall Construction har fått en företagsbot på en halv miljon kronor. Detta efter en olycka som åklagaren menar inte behövt hända om företaget genomfört en riskbedömning.

Mannen föll när trappan monterades. Företaget ska nu betala en bot på 500 000 kronor. Foto: Polisens förundersökning

Det var i september 2019 som det inträffade en allvarlig byggolycka på Blue Wall Construction:s arbetsplats på Dalviksringen i Jönköping. En byggnadsarbetare skadades efter ett fall i samband med att en trappa skulle monteras. Enligt kammaråklagare Stig Andersson på Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål användes en byggkran för att lyfta trappan på plats. Trappan sänktes ner vinklad i trapphuset och skulle sedan rätas upp i rätt läge med hjälp av två kedjespel. Under det momentet gick något snett. Trappan lossnade och en byggnadsarbetare föll då ner till våningsplanet under. Mannen var nära att mista livet och fick bland annat svåra skallskador.

Mannen föll en våning och landade i den här trappan.

Byggnadsarbetaren var anställd på en underentreprenör men inhyrd av Blue Wall Construction. I strafföreläggandet skriver åklagaren att företaget ”av oaktsamhet orsakat arbetstagaren kroppskada som inte är ringa”. Bristen handlar om att ansvariga på Blue Wall Construction inte gjort någon riskbedömning och analys innan arbetsmomentet påbörjades. Om bolaget gjort det menar åklagaren att ”arbetstagaren med stor sannolikhet inte tillfogats angivna skador”.

Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde.

Företaget får därför ett strafföreläggande på 500 000 kronor.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggjobbare nära döden när trappan lossnade

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig