info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggjobbare fick boende till slut

Efter påtryckningar från Byggnads, samt ett inslag på TV-nyheterna, fick en grupp polska byggnadsarbetare ett bättre boende.

Förra veckan, när ombudsmän från Byggettan gjorde en spontan kontroll av ett bygge i Råcksta utanför Stockholm, uppdagades att ett antal byggnadsarbetare bodde och övernattade i bodarna på arbetsplatsen.
Byggettan kontaktade Svt:s stockholmsredaktion som filmade ”boendet” på bygget. Efter detta har huvudentreprenören Züblin tvingats se till att det ordnas acceptabla bostäder åt de polska byggnadsarbetarna.
– De fick plats på ett vandrarhem, säger Krister Strömberg, ombudsman på Byggettan

Lång entreprenadkedja

Vid Byggnads besök på arbetsplatsen i förra veckan berättade arbetarna också att de tjänade 35 kronor i timmen. De visade sig även att varken huvudentreprenören Züblin, eller underentreprenören Byggon meddelat Byggnads, eller beställaren, om den långa entreprenadskedjan med flera underentreprenörer. Längst ut i kedjan fanns ett företag som alltså betalade 35 kronor i timmen till arbetarna.

Avtalsbrott

Enligt byggavtalet ska byggföretag göra en arbetsplatsanmälan till Byggnads, och enligt medbestämmandelagen ska facket få en chans att säga sitt innan företaget tar in en ny underentreprenör.
– Vi ska träffa företaget Byggon nu på onsdag. De gjorde en omteckning av avtalet i januari där de skrev på att de ska ge sina arbetare 175 kronor i timmen. I stället har de tagit in en avtalslös underentreprenör som heter MART-BUD, utan vår vetskap. Det är ett brott mot kollektivavtalet. De har heller inte redovisat någon lönegranskning av vad arbetarna tjänar. Vi ska göra klart för dem att de brutit mot avtalet, som ett första steg, därefter blir det förhandling, säger ombudsmannen Krister Strömberg.

Vill att huvudentreprenören anställer

Byggnads har även krävt av huvudentreprenören Züblin, att hålla inne lönerna, samt att ge arbetarna möjlighet att arbeta vidare, men som tillfälligt anställda direkt hos huvudentreprenören
– Det gör att alla parter, även huvudentreprenören, i fortsättningen får bättre kontroll när det gäller allt från anställningsvillkor till skatter, säger Krister Strömberg på Byggettan.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggjobbare fick boende till slut

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig