info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Kräver tillbaks skattemiljoner av byggbolag – efter fackets tips: "Roffar åt sig"

De anställda renoverade en kyrka samtidigt som arbetsgivaren fick stödpengar för permittering. Nu tvingas ett estniskt byggbolag betala tillbaka 3,6 miljoner.

Byggföretag påstås ha fuskat med pandemistöd för permittering.
Samtidigt som bolaget fick stödpengar för permittering så renoverade de anställda Filadelfiakyrkan i stockholm, enligt Byggnads. Foto: Mattias Ek/CC BY 4.0, Mostphotos (montage)

Byggnads kontrollerar rutinmässigt att anställda har rätt löner och villkor. Men i samband med granskningen av ett estniskt byggbolag uppdagades något oväntat. Samtidigt som bolaget fick stödpengar för att ha permitterat personalen hade de anställda bland annat ha renoverat Filadefiakyrkan i Stockholm  

Byggnads kontaktade Tillväxtverket, den myndighet som hanterade utbetalningarna av stödet. Enligt fackets uppgift kommer nu byggföretaget behöva betala tillbaka hela stödet för 2020 och 2021 – totalt 3,6 miljoner kronor. 

Läs också Permitteringsfusk redan avslöjat – "Vill ändå att anställda ska arbetat på som vanligt"

– Det som är beklämmande är att jag tror att det här är toppen på ett isberg, säger Byggnads avtalssekreterare Torbjörn Hagelin. 

Över 40 miljarder i pandemistöd

Ersättning för korttidsarbete var ett av de största offentliga krisstöden under pandemin. Totalt betalade Tillväxtverket ut 42,6 miljarder kronor till drygt 75 000 arbetsgivare. 

Företag bundna av kollektivavtal var tvungna att teckna en överenskommelse med sin fackliga motpart för att kunna söka stödet. 

– Men om man tänker på hur få företag som kontaktade oss för att göra de här överenskommelserna så misstänker jag att stödet har missbrukats, säger Torbjörn Hagelin. 

Coronagenerationen kan utnyttjas av fuskare: ”Var försiktig”

”Det är ju skattebetalarnas pengar”

Att kontrollera coronastöd är egentligen inte fackets uppgift. Men när Byggnads hittade felaktigheter var det en självklarhet att kontakta Tillväxtverket.  

– Absolut, så fort vi får indikationer på oegentligheter som inte ligger inom kollektivavtalet så lämnar vi den informationen till berörda myndigheter. Det är ju skattebetalarnas pengar som man roffar åt sig på de här kriminella företagen.  

Tips till Tillväxtverket

Tillväxtverket vill inte säga om det är vanligt att fackförbund tipsar om misstänkt fusk med pandemistödet.  

– Vi är jätteglada för att det finns många som velat hjälpa oss att se till att det blir rätt, men vi hittar också saker själva. Men vi har en tipsfunktion som bevisligen fungerar, säger pressansvariga Carin Carltoft.  


Få de senaste byggnyheterna – direkt i din mail! Prenumerera på ”Byggnadsarbetarens nyhetsbrev”.

Korttidsstöd under pandemin

Korttidsarbete, eller korttidspermittering, var ett av de största krisstöden under coronapandemin. Det innebar att företag kunde minska anställdas arbetstid utan att sänka lönen, och få stöd från staten för att täcka stora delar av kostnaden.

Totalt betalade Tillväxtverket ut 42,6 miljarder kronor till drygt 75 000 arbetsgivare. 

Korttidsstödet beräknas ha räddat runt 40 000 jobb under pandemiåret 2020.

Källor: Tillväxtverket, Tillväxtanalys 

Ivar Andersen, reporter
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Kräver tillbaks skattemiljoner av byggbolag – efter fackets tips: "Roffar åt sig"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig