info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggföretag uppmanas kolla underentreprenör

Skattemyndigheterna uppmanar varje byggföretag som anlitar underentreprenörer, att kontrollera underentreprenörens senaste skatteinbetalningar.

Den organiserade handeln med svart arbetskraft börjar få en sådan omfattning att riksskatteverket nu sätter hård press på byggföretagen. De uppmanas samarbeta med skattemyndigheterna för att få bukt med den svarta handeln.
I Stockholm har skattemyndigheten valt att ordna en gräddfil, telefonvägen, till skattehandläggare som är kunniga när det gäller byggbranschen. På så sätt kan byggföretaget snabbt få hjälp med att plocka fram all offentlig skatteinformation om underentreprenören.
Byggföretagen kommer att få särskilda blanketter, framtagna i samarbete med Stockholms Byggmästarförening. Här ska uppgifter om underentreprenörens inbetalade skatter och avgifter föras in, samt uppgifter om hur många byggnadsarbetare som behövs för den aktuella entreprenaden.

– Man kan sedan utifrån storleken på arbetsgivaravgifterna räkna ut hur många anställda redovisningen kan avse, säger Jan Söderström, informatör på skattemyndigheten i Stockholm, och tar ett exempel:
– Förra veckan ringde en byggmästare angående en tänkt underentreprenör. Vid en kontroll visade det sig att det företaget tidigare bara betalat in skatt motsvarande cirka 4-5 anställda. Entreprenaden var på 4 miljoner, ett uppdrag som det behövdes många fler än 4-5 anställda för att klara. Man kan då misstänka att företaget måste hyra in arbetskraft underifrån.

-Det här systemet kan göra att man hittar oseriösa beteenden redan efter ett par månader istället för efter 17-18 månader, säger Hans Åkerlund, chef för entreprenadavdelningen på Stockholms Byggmästarförening.
Skattemyndigheten och Byggmästarföreningen har inte kommit fram till vilka sanktioner som ska vidtas, om missförhållanden upptäcks, och vem som ska agera i sådana fall.

– Vi är inte klara med detaljerna ännu. Det är mycket juridik i detta. Men ett exempel kan vara krav på hävning av entreprenadavtalet, säger Hans Åkerlund, Stockholms Byggmästarförening.
Även i de övriga storstäderna, (Göteborg och Malmö), jobbar skattemyndigheten med byggsektorn på ett liknande sätt.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggföretag uppmanas kolla underentreprenör

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig