info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggföretag stämmer Byggnads i AD

Byggföretaget HGS i Linköping stämmer Byggnads i Arbetsdomstolen (AD). Detta sedan Byggnads tidigare beslutat att sätta företaget i blockad då företagets ägare inte vill teckna kollektivavtal. - Jag kommer inte att skriva under något kollektivavtal, säger Henrik Gustavsson, som äger HGS.

HGS har tre anställda. På Byggnads i Linköping har man satt företaget i blockad.
– Det handlar om rättvisa. Det är möjligt att de anställda har bra villkor just nu, men det kan alltid inträffa förändringar. Då är det bra med ett kollektivavtal som ger trygghet, säger Roland Söderberg, ordförande för Byggnads avdelning i Linköping.
Henrik Gustavsson har en mängd skäl till varför han inte skriver på:
– Vi vill välja löneform själva, vi vill inte jobba på ackord. Jag måste betala 1,5 procent av de anställdas bruttolöner i granskningsavgift till facket och sedan är det flera andra poster – bland annat lärlingskostnader – så sammantaget hamnar kostnaden på en högre nivå än så.
Han tycker även det är fel att pengarna går till en organisation som han tycker bedriver politisk verksamhet.
– Jag kan inte tvingas att betala för det. Jag har rätt att stå utanför en förening. Det gäller för övrigt även Sveriges Byggindustrier där jag inte heller är med på grund av deras åsikter när det gäller lönedumpningen från den utländska arbetskraften.
Henrik Gustavsson tycker att han har en bra lösning på frågan:
– Så länge jag sköter mig och har en bra relation med mina anställda, bra förmåner och ordning och reda så ska jag ha rätt att stå utanför.
Roland Söderberg ser ingen annan lösning än kollektivavtalet.
– Det går inte att bedriva verksamhet under såna förutsättningar. Rätt som det är uppstår det en konflikt mellan ägaren och de anställda. Det har varit problem tidigare då en anställd inte fick ut sin lön och inte hade rätt försäkring. Vi från facket lyckades lösa det, men det kan uppstå nya problem. Därför behövs kollektivavtalet.
Byggnads blockad mot HGS är inte olaglig, utan följer de avtal och bestämmelser som gäller. Det är i dagsläget inte aktuellt med några sympatiåtgärder. På Byggnads avvaktar man stämningsansökan.
– Frågan har nu lämnats över till förbundsledningen och Byggnads jurister, säger Roland Söderberg.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggföretag stämmer Byggnads i AD

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig