info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggföretag hotar Byggnads med stämning

Byggföretaget HGS vill ha ut ett skadestånd av Byggnads efter att ha blivit utsatta för en blockad. Men företaget har små chanser att vinna i Stockholms Tingsrätt eftersom den fackliga åtgärden var tillåten, menar arbetsrättsjuristen Peter Kindblom.

Byggföretaget HGS vill att Byggnads betalar ett skadestånd för att bolaget gick i konkurs i samband med blockaden.
I juni 2006 inleddes den fackliga åtgärden, som pågick i nästan ett år sedan byggfirman HGS vägrat teckna kollektivavtal.
Blockad är normalt sett en facklig åtgärd vars syfte är att upprätthålla den svenska modellen med kollektivavtal. Byggnads begär alltid kollektivavtal av företag för att motverka lönedumpning.
Men HGS stämde Byggnads i arbetsdomstolen (AD) med begäran om att AD skulle förklara blockaden olovlig.
– AD avslog bolagets begäran i ett interimistiskt beslut. HGS återkallade då sin talan, säger arbetsrättsjuristen Peter Kindblom, som företrädde Byggnads.
HGS tecknade senare hängavtal med Byggnads och blockaden upphörde.

HGS företräds av juristerna Gunnar Strömmer och Clarence Crafoord, i Stiftelsen Centrum för rättvisa. Gunnar Strömmer, tidigare ordförande i Moderata Ungdomsförbundet, är en av de ledande i organisationen.
Verksamhetens finansiering bygger på gåvor och anslag från privatpersoner och stiftelser. Robert af Jochnick, sminkföretaget Oriflames grundare, har donerat pengar sedan starten. Hans Rausing, TetraPak, är en annan donator.

Gunnar Strömmer och Centrum för rättvisa menar att blockaden var ogiltig eftersom granskningsavgifterna ingick i kollektivavtalen på den tiden. Europadomstolen kritiserade senare granskningsavgiften och krävde större tydlighet beträffande vad pengarna gick till.
– Strax därefter tog Byggnads bort granskningsavgifterna i ett nytt riksavtal. HGS hade hängavtal på detta avtal, säger arbetsrättsjuristen Peter Kindblom.
– Så deras möjligheter att nå framgång i det här målet kommer inte att vara stora, enligt min bedömning. Jag tror att det i stället handlar om att få publicitet.

Om Byggnads inte accepterar begäran om skadestånd före den 6 juli kommer fackförbundet att stämmas vid Stockholms Tingsrätt.
Byggnads ordförande Hans Tilly säger i en debattartikel i Svenska Dagbladet att organisationen följde de regler som fanns i kollektivavtalet vid den tiden, och att man inte kommer att betala ut något skadestånd.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggföretag hotar Byggnads med stämning

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig