info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggen i skidorter stoppas efter inspektion

Under en myndighetsgemensam insats på flera byggarbetsplatser i Härjedalen hittade Arbetsmiljöverket och Skatteverket så pass allvarliga brister att arbetet omedelbart stoppades.

Foto: Arbetsmiljöverket.

Den 22-24 februari inspekterades totalt 16 byggföretag som uppför fritidsstugor och flerlägenhetshus i skidorterna Funäsdalen, Vemdalen, Storhogna och Klövsjö. På vissa av byggena upptäcktes risk för fall från hög höjd och där stoppades arbetet.

Myndigheterna har tidigare gjort inspektioner på de här byggarbetsplatserna och även då fanns det ett antal problem.

Maria Björklund. Foto: Press.

– Vi hittade flera brister i arbetsmiljön när vi var här i höstas och ser att det fortfarande finns ett behov av vår närvaro i området. De företag som vi nu följde upp hade tyvärr återigen brister i sin arbetsmiljö. Dessutom kan vi konstatera att det även denna gång är flera utländska arbetsgivare som inte anmäler sina arbetstagare till Arbetsmiljöverket som utstationerade, säger Maria Björklund, sektionschef på Arbetsmiljöverket.

Vidare upptäcktes brister kring arbetsmiljöplaner, maskiner, kemikalier och städning. Skatteverket inspekterade också personalliggare för 22 företag. På några byggarbetsplatser arbetade personer utan att vara inskrivna för arbetspasset. Myndigheterna överväger nu sanktionsavgifter.

– Det byggs massor i fjällvärlden. De här bristerna har funnits på byggarbetsplatser här tidigare, men nu är de många fler. När vi åker ut hittar vi tyvärr brister nästan varje gång. Det är återkommande, säger Maria Björklund

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggen i skidorter stoppas efter inspektion

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig