info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Bygge efter bygge stänger i Stockholm: "Bevisligen så har det inte räckt"

Byggnadsarbeten har stoppats och personalen skickats hem efter ytterligare utbrott av covid-19 på byggen i Stockholm.

Veidekke renoverar kv. Kronan i Sundbyberg Foto: Veidekke

Förra veckan stoppade fastighetsägaren Vasakronans för andra gången ett bygge i Stockholm efter smittspridning. Den här gången gällde det ena delen av bygg- och renoveringsprojektet Kronan i Sundbyberg. 130 personer jobbar normalt där.

Dessförinnan skickades cirka 300 personer från företagets projekt vid Sergelgatan i centrala Stockholm.

Det tredje bygget som stoppats, också det i förra veckan, är ett byggprojekt vid kvarteret Härden i Vasastan, där Humlegården Fastigheter är beställare. Cirka 120 personer, all personal, har skickats hem.

På Kronan i Sundbyberg har alla invändiga arbeten stoppats och merparten av personalen har skickats hem till efter påsk. Endast ett 20-tal av arbetarna är kvar på bygget och utför utvändiga arbeten på tak och fasad, enligt uppgifter. Skatteverkets kontor är delat i två delar, en som drivs av Skanska och en av Veidekke. Det är på det senare som utbrottet skett.

– Vi har gjort jättemycket hittills i våra projekt för att hindra smittspridning men bevisligen så har det inte räckt, säger Jan-Erik Hellman, chef för fastighetsutveckling på Vasakronan.

– Vi för en dialog med Veidekke om hur man ska hindra smittspridning och diskuterar testning av personal.

Vasakronan fick en rapport om ett första bekräftat covidfall den 9 mars. I måndags, den 22 mars, var antalet som testat positivt för covid-19 uppe i 14 och i onsdags 16 stycken. Stoppet är planerat att gälla till den femte april.

”Om vi gör bedömningen att projektet kan återgå till normaldrift den 6 april så kommer alla som behöver vara på plats den dagen att behöva visa upp ett negativt test.”, skriver Vasakronans kommunikationsansvariga Rebecca Liljebladh-Thorell i mailsvar till Byggnadsarbetaren.

På Humlegården Fastigheter konstaterar projektutvecklingschef Viktor Sandberg att man haft ett drygt 20-tal personer smittade med covid 19.
Både Vasakronan och Humlegården beskriver att de hittills gjort olika åtgärder för att hindra smittspridning.

Vasakronan har till exempel haft olika tider för rast-, lunch- och fika, varannan matplats kryssad samt Krav på munskydd inne och i situationer då det är svårt att hålla avstånd.

Humlegården berättar om ökad städning, utökat antal lunchrum, schemalagda luncher och skyltning, bland annat.
– Tillsammans med vår projektledning och entreprenörerna ser vi över möjligheten att införa ytterligare åtgärder, såsom snabbtest och munskydd, när vi väl kan återuppta bygget igen, uppger Viktor Sandberg.

Även här beräknas jobbet återupptas efter påsk.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Bygge efter bygge stänger i Stockholm: "Bevisligen så har det inte räckt"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig