info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggde lyxhotell utan lön – fast i Sverige

De jobbade utan lön på det storslagna hotellbygget. Nu sitter de panka i ett gammalt hus och väntar på pengar som aldrig kommer.
– Vi kan inte ta oss hem, säger Andrej Tsenozjomov, en av de drabbade byggnadsarbetarna.

Andrej Tsenozjomov och Aleksei Chupin från Estland jobbade tillsammans med Aleksejs Falalejevs och Valentins Starcevs från Lettland på hotellbygget i Sundsvall, där finansmannen Petter Stordalens företag blir hyresgäst. Men byggnadsarbetarna har inte fått någon lön. Foto: Johan Fyrk/Wikipedia

I centrala Sundsvall, alldeles intill Selångersån, jobbar fastighetsbolaget Diös med att bygga det moderna stadskvarteret Noten. Man vill göra kvarteret till en ”modern mix av handel, kontorsytor för co-working, högklassigt hotellboende, upplevelser, restauranger, kaféer och mycket mer.”

Kronan på verket är ett lyxhotell på 270 rum med hisnande utsikt, relaxavdelning, restaurang, takbar och konferensrum. Hyresgäst blir Nordic Choice Hotels, den norske investeraren Petter Stordalens företag.

Läs också Fast i Sverige – efter mardrömmen på ön

– Jag är oerhört glad över att vi fått förtroendet att förvandla Sveriges förmodligen vackrast belägna parkeringsplats till stans nya mötesplats, sa Petter Stordalen inför projektet.

När Byggnadsarbetaren kommer till ett gult hus i en förort till Stockholm ser vi inte samma lyxdetaljer. Huset är nedgånget, entrétrappan trasig på flera ställen. En urtvättad svensk flagga hänger ner från det mossbelupna taket.

– Och kolla här, säger Valentins Starcevs och pekar under en gran på gården där det ligger en hög med soppåsar.

”Det var smutsigt och dammigt jobb”, säger Andrej Tsenozjomov från Estland, trea från vänster i bild. Foto: Johan Fyrk

Valentins är byggnadsarbetare från Lettland och han visar oss in i köket, där vi möter hans kollegor Aleksei Chupin, Andrej Tsenozjomov och Aleksejs Falalejevs som tagit plats vid köksbordet. Tillsammans har kvartetten från Estland och Lettland jobbat på hotellbygget i Sundsvall under början av året.

– Det var hårt arbete med tungt material och vi jobbade tio timmar varje dag. Det var smutsigt och dammigt jobb. Men nu sitter vi här, säger Andrej Tsenozjomov från Estland.

Läs också Razzia mot svarthotell för arbetare: ”Sängar på rad”

Han slår irriterat fingrarna i bordsskivan.

Anledningen till att de fyra montörerna lämnat Sundsvall är att de inte fått någon lön alls för sitt jobb. De berättar att sammanlagt åtta personer från Baltikum har jobbat på kvarteret Noten för Adroc Bygg & Tak, en underentreprenör som gått i konkurs. Vissa började i januari, andra från februari. Men den 10 mars tvingades hela gruppen sluta och återvände då till Adrocs boende i Stockholm helt utan pengar.

Hur påverkar det här er?

– Alla har familjer och då är det svårt att vara helt utan pengar, säger Aleksejs Falalejevs.

– Jag har två barn, så du förstår själv att det blir besvärligt, säger Valentins Starcevs.

Läs också Byggstädaren Iryna gjorde allt rätt – skickas ut

– Nu ska vi titta på min ekonomiska situation, säger Aleksejs Falalejevs med ett torrt skratt samtidigt som han går in på en internetbank i mobilen och tar fram sitt saldo.

Skärmen visar 8 euro och 56 cent, alltså inte ens 90 kronor. Alla runt bordet är stressade över de uteblivna pengarna och pratar om lägenhetshyror och allt annat som måste betalas i hemländerna.

Ett ytterligare problem är coronaviruset, som gör att det inte går några färjor till Estland och Lettland. De fyra arbetarna är med andra ord fast i Stockholm.

– Och vi har inga resurser för att ta oss hem på annat sätt, säger Andrej Tsenozjomov.

Andreas Grönquist, tidigare vd på konkursade Adroc, anser inte att man gjort något fel.

– Företaget har gått i konkurs. Då ska folk få lön från lönegarantin. Vissa av arbetarna har inte varit inkluderade i lönegarantin enligt konkursförvaltaren, vilket vi ställer oss frågande till.

Vilka svar har ni fått från konkursförvaltaren?

– De anser att de anställdes för nära inpå konkursen. Jag tycker att det här är en brist i lagstiftningen.

Hur känner du om byggnadsarbetarna som blivit utan lön?

– Det är fruktansvärt. Jag har kämpat som ett djur för att de ska få sin lönegaranti, säger han.

Byggnadsarbetaren har inte kunnat nå konkursförvaltaren för en kommentar.

Johan Live, pressansvarig på Serneke som är huvudentreprenör på hotellbygget i Sundsvall, väljer att svara på Byggnadsarbetarens frågor i mejlform.

Enligt lagen om entreprenörsansvar ska entreprenören högst upp i kedjan i slutändan se till att arbetare får sin lön. Kommer de här arbetarna att få lönen?

– Vi följer givetvis svenskt byggkollektivavtal och övriga gällande lagar och regler på området. Vi följer också den vedertagna gången i den här typen av frågor och inväntar eventuell kontakt från Byggnads i ärendet.

De här arbetarna är inte medlemmar i Byggnads. Hur behandlar ni dem då?

– Vi förhåller oss till kollektivavtal och svensk lag även om yrkesarbetarna på detta företag inte är medlemmar i svenskt fackförbund.

Det finns alltså flera förklaringar och lösningar. Men faktum kvarstår, några pengar till de åtta arbetarna har inte kommit. Nyligen gav några av dem upp och åkte tillbaka till Litauen i bil. Så nu återstår bara kvartetten i det gula huset.

– Alla bara väntar på att vi också ska åka hem. Men det kan vi ju inte, säger Aleksei Chupin.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggde lyxhotell utan lön – fast i Sverige

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig