info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggbranschen i värstingtopp - så många domar för mutbrott

Byggbranschen hade flest domar i mutbrott av alla branscher förra året. Det visar en ny rapport.

Bygg- och anläggningsbranschen sticker ut bland de elva branscher där man avkunnat mutbrottsdomar under förra året. Det visar den nya rapport från Institutet mot mutor (IMM).

Byggsektorn svarade för åtta domar vilket innebär 36 procent av målen. Det är dubbelt så många jämfört med året innan.

De åtta domarna rör både ett flertal personer och företag. Två domar var friande men en av dem har överklagats. Även bland de fällande domarna finns överklaganden.

– Att bygg och anläggning sticker ut i statistiken betyder nödvändigtvis inte att det sker fler mutbrott i just den sektorn, utan kan snarare vara en indikator på att man i sektorn har en ökad medvetenhet och benägenhet att anmäla misstänkta oegentligheter. Det sker också mycket positiva antikorruptions-initiativ i sektorn, säger IMM:s generalsekreterare Natali Phalén.

Samtidigt konstaterar hon att bygg- och anläggningsbranschen är särskilt riskutsatt för korruption.  Där genomförs stora projekt som omsätter mycket pengar och projekten har ofta kopplingar till mot offentlig sektor.

Den typiske mutbrottslingen var förra året en 50 årig man inom privat sektor. De vanligaste mutorna var först och främst pengar, därefter saker och rabatter, samt renoveringar.

Institutet mot mutor(IMM)

Institutet Mot Mutor är en ideell organisation som  arbetar för god sed i näringsliv och samhälle och för att motverka korruption och användandet av mutor.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggbranschen i värstingtopp - så många domar för mutbrott

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig