info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggboom höjer priser på virke

De senaste årens efterfrågan på byggvirke är större än tillgången. Högkonjunkturen skapar goda tider för skogsägarna och priserna på virke stiger.

Priset på byggvirke har gått upp med mellan 25 och 35 procent på bara ett år. Trallvirke som förra sommaren kostade 12 kronor per löpmeter kostar nu 16:50, skriver Norrländska Socialdemokraten.
– Efterfrågan har ökat otroligt mycket och eftersom tillgången inte är lika stor så ökar priserna, säger Folke Stenvall på Stenvalls Trä i Luleå.
Han menar att de som tjänar mest på den stora efterfrågan är skogsägarna och att det är de som höjer priserna på virket. Priserna ökar genom högkonjunkturen, inte bara i Sverige utan i hela Skandinavien byggs det just nu väldigt mycket.

Tidigare har svenska sågverk och producenter köpt virke från Ryssland, men det är inte längre så vanligt.
– Ryska sågar säljer mycket mindre till Västeuropa än tidigare. Flödena går österut istället, till Kina. Det gör i alla fall att vi har full produktion igång, säjer Folke Stenvall till tidningen.
Organisationen Norra Skogsägarna har cirka 10 000 medlemmar i Norr- och Västerbotten. De bekräftar att det är högkonjunktur i skogen.
– Det finns ju ett talesätt att inga träd må växa till himmelen men visst ser det bra ut. Det är dock farligt att sia om vad som händer på sikt, säger Mats Boström, virkeschef i organisationen.
Under april höjde Norra Skogsägarna priset på virke med 20 procent.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggboom höjer priser på virke

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig