info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggbolag skjuter till extra på föräldralönen: "Det är en investering"

Byggföretaget Dryft vill öka jämställdheten och sätta press på branschen. Därför skjuter de till 10 procent på föräldralönen.
– Vi vill göra byggbranschen attraktiv, för både män och kvinnor, säger Daniel Lindgren, grundare av företaget.

Byggbolaget Dryft skjuter till extra på föräldralönen. "Det är en investering för att folk ska må bra", säger Daniel Lindgren, grundare av företaget. Foto: Mostphotos, privat

Byggnadsarbetaren har tidigare skrivit om det nystartade byggföretaget Dryft, som vill förändra attityder inom byggbranschen och få bort rasism, sexism och machokultur.

Företaget vill också få bort de klyftor som finns mellan arbetare och tjänstemän, bland annat när det gäller föräldrauttag. Enligt Dryft finns det ett lågt uttag av föräldraledighet inom hantverksbranschen, vilket bromsar jämställdheten.

Som ett led i detta skjuter nu företaget till  tio procent i ett föräldratillägg till både tjänstemän och arbetare. Det innebär att en anställd får 100 procent av lönen i sex månader av föräldraledigheten under barnets första 18 månader.

Varför gör ni det här?
– Vi vill sätta strålkastaren på hantverkaren. Det finns sådana här förmåner på andra stora byggföretag bland tjänstemän, men inte bland hantverkarna. Vi vill förändra byggbranschen och utmana det traditionella sättet att tänka, säger Daniel Lindgren, som är grundare av företaget.

Hur kommer det att förändra byggbranschen?
–Majoriteten av byggnadsarbetare i branschen är under 30 år och det innebär att vi gör en plattform för att ändra ett beteende. Om vi kan normalisera att man ska få denna typ av förmån, så kommer man ha med sig det, exempelvis om man startar ett eget företag, säger Daniel Lindgren, som tidigare arbetat som målare.

Ni har 130 anställda. Hur ser du på kostnaden för det här?
–Vi tycker att det är värt det. Det är en investering för att folk ska må bra och sätta press på branschen, säger Daniel Lindgren.

Fakta/Föräldrapenning
  • Föräldrapenningen är cirka 80 procent av inkomsten. Byggnadsarbetare, som är anställda i ett företag med kollektivavtal, har rätt till föräldrapenningtillägg (FPT) som är 10 procent av lönen och betalas ut av AFA Försäkring.
Katarina Connheim, reporter
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggbolag skjuter till extra på föräldralönen: "Det är en investering"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig