info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggaren hotad av MC-gäng: "Din lilla råtta"

En byggnadsarbetare tog in en gammal kollega för att få klart en villarenovering. Det beslutet lär han ha ångrat.

I 40-årigens mobil hittades den här "delgivningen" med hot. Han ska också skickat det här sms:et till byggaren som anlitat honom. Foto: Förundersökning

Byggaren med eget företag var tidspressad med ett projekt, där han bland annat skulle utföra spackling och målning i en nybyggd privatbostad i en stor stad i norra Sverige. Han tog då hjälp av en tidigare kollega, en 40-årig man som han jobbat med på ett bygge ett år tidigare.

Enligt byggarens berättelse i polisens förundersökning började 40-åringen jobba i villan några pass med måleri och spackling, men projektet blev försenat och kunden valde därför att bryta avtalet. Byggaren berättar att han då hämtade sina saker och sedan försökte nå 40-åringen, som han betalat i förskott, för att kolla arbetstid och om han lämnat kvar verktyg på projektet.

Efter en månads tystnad hörde 40-åringen till slut av sig.

– Då kom det första sms:et där han skrev att jag bland annat stulit en dammsugare och en stege av honom. Han skrev att han skulle ha 10 000 kronor innan midnatt, annars skulle han skicka folk på mig, berättar byggaren i förhör.

I en sms-konversation från förundersökningen ser man också att 40-åringen berättade att han var medlem i en kriminell MC-klubb.

Samma dag fick byggaren sju samtal i rask följd från dolt nummer där en person sa att ”vi kommer upp i helgen”.  I samband med samtalen fick byggaren också ett röstmeddelande där en person sa: ” din lilla råtta, du har dagen på dig att betala, annars blir det väldigt obehagligt”.

Någon vecka senare kom en ny påtryckning från en okänd person, med nya hot om att betala. Men nu hade ”skulden” ökat till 20 000 kronor.

40-åringen ska i samma veva ha hämtat ut varor för 11 000 kronor på ett byggvaruhus på byggarens firmas konto.

Byggaren vände sig till slut till polisen.

I polisens utredning har man hittat flera textkonversationer som visar att 40-åringen har ledande roll i det kriminella MC-nätverket. Konversationerna med andra högt uppsatta medlemmar berättar om en kultur med våld, hot, narkotika och indrivning.

En stämningsansökan har nyligen kommit in till tingsrätten i den nordsvenska staden. Den riktar sig mot 40-åringen och två andra män och handlar inte bara om hoten mot byggaren. Brotten de anklagas för är försök till grov utpressning, bedrägeri och stöld.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggaren hotad av MC-gäng: "Din lilla råtta"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig