info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Bygg lockar ekobrottslingar

Är du man, jobbar i byggbranschen, är typ 38 år och tidigare ostraffad passar du in på Skatteverkets profil över landets typiske ekonomiska fifflare.

Skatteverket har tagit fram en profilbild på vad som är utmärkande för en ekobrottsling. Det ser ut som följer: man mellan 30 och 49 år som är aktiv i byggbranschen. Är svensk medborgare och tidigare inte dömd för ekonomisk brottslighet. Han driver sin verksamhet i aktiebolagsform och har i snitt en inkomst på cirka 250 000 kronor per år.
Skatteverket har kommit fram till detta genom att titta närmare på de 200 första brottsanmälningar som kom in under 2013 när det gäller grov ekonomisk brottslighet.
Granskningen visar att företag i byggbranschen är vanligast bland anmälningarna och ofta handlade det om svartarbete. Branschen lockar även till annat skattefusk då det finns mycket pengar i omlopp och flera olika entreprenadled. Bygg stod för 37 procent av fallen. Och det var betydligt mer än för tvåan på listan – verksamhet som rör bluffakturaföretag. De stod för 6 procent av alla anmälningar.
En liknande undersökning gjordes 2006 och även då var en man i byggsektorn den vanligaste ekobrottslingen. Skillnaden då var att fusket var mer inriktat på byggbolag som inte drev någon direkt verksamhet utan endast ställde ut falska fakturor.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Bygg lockar ekobrottslingar

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig