info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Brottslingar klär sig i byggkläder

Kriminella klär ut sig till byggnadsarbetare. Syftet är att kunna bära kniv, trots knivförbudet på allmänna platser. Polisen varnar nu byggnadsarbetare för att ta med kniven utanför bygget.

Det råder knivförbud på offentliga platser. Men byggnadsarbetare undantas i vissa fall från förbudet eftersom de behöver kniven i sitt arbete. Detta har nu kriminella av olika slag uppmärksammat. De klär ut sig till byggjobbare för att alltid kunna ha en kniv lättillgänglig.

– Jag har gripit flera knarklangare på Sergels torg som haft byggjobbarkläder och kniv.

De säger att de jobbat, men det tror vi ju inte på. Det rör sig om personer som dömts för både narkotikabrott och våldsbrott, säger Annika Lindahl, polisinspektör vid länskriminalen i Stockholm.

Hon berättar att också vissa gängkriminella från mc-gäng använder samma form av utklädning.

– Ja, de vet att byggjobbarkläderna avleder polisens uppmärksamhet och samtidigt kan de bära kniv utan att någon reagerar. Men problemet är att både de och knarklangarna ofta hamnar i våldsamma situationer, säger hon.

Inte minst inom knarkhandeln är det vanligt med våld. Ofta efter narkotikaförsäljningar som gått snett.

Men också de vanliga byggnadsarbetarnas knivar kan bli farliga vapen.

Annika Lindahl vill varna byggnadsarbetare för att gå omkring med sina jobbknivar på offentliga platser.

-Dels är det i många fall inte tillåtet och dels innebär det en risk när många knivar finns ute på stan. Det är ett ögonblicks verk att någon stjäl en kniv. Vi ser helst att de inte har med dem alls eller lägger dem i en ryggsäck eller väska, säger hon.

Hon och kollegorna ser ofta byggnadsarbetare som bär knivar på offentliga platser, till exempel i tunnelbanan, i folksamlingar och även på krogen om kvällen.

– Och nu under valåret då det är mycket torgmöten, är det onödigt att stå i en folksamling med kniv. Vissa politiker drar till sig sjuka personer som kan ge begå en impulshandling, säger hon.

På alla platser utanför bygget är det en bedömnings- och omdömesfråga om det är okey med kniv eller inte för en byggnadsarbetare.

Det beror på vilken kniv det är, vilket behov du har av den där du befinner dig och om det finns andra omständigheter som spelar in. Det kan till exempel vara tillåtet att bära kniv mellan två uppdrag, men det är förbjudet när man går iväg på en fotbollsmatch efter jobbet.

Den som bryter mot knivlagen kan åtalas och dömas till böter eller fängelse. 4 516 brott mot knivlagen begicks 2013, enligt Brottsförebyggande rådet (Brå).

Men att bära kniv är också en arbetsmiljöfråga för byggnadsarbetare.

– Arbetsgivaren har alltid ett ansvar för att minimera riskerna och det gäller även när anställda bär kniv i tjänsten, säger Sven-Erik Alhem, rättskommentator och tidigare överåklagare.

Arbetet ska därför planeras så att man måste ha med sig kniven så lite som möjligt utanför bygget. Arbetsgivaren ska också fortlöpande göra riskbedömningar och ta upp frågan om riskerna med att ha kniven med sig.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Brottslingar klär sig i byggkläder

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig