info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Brobyggare betalar inte

Byggnadsarbetarna fick för lite i lön. Men förhandlingarna mellan Byggnads och Kormal om bland annat lönerna slutade i oenighet. Nu blir det centrala förhandlingar.

De lokala förhandlingarna handlade om lönekrav från de fem arbetarna på sammanlagt 176 000 kronor. Vidare krävde Byggnads att företaget skulle redovisa traktamenten, vilka försäkringar byggnadsarbetarna hade, företagshälsovård, med mera.
– Men vi kom inte överens. Företaget vill inte betala ut de lönekrav vi har och vi saknar svar och redovisning på en rad frågor, säger Stefan Stavander, ombudsman vid Byggnads i Jönköping.Detta ledde till att förhandlingarna slutade i oenighet och Stefan Stavander säger att det innebär att det nu blir centrala förhandlingar.Ärendet med Kormal har flera turer. Byggnads i Jönköping kom i kontakt med de polska byggnadsarbetarna då de höll på med ett brobygge på väg 31 mellan Jönköping och Nässjö.

Fick för lite betalt

De var anställda av företaget Kormal som gjorde jobbet på uppdrag av Peab.I kontakterna med Byggnads kom det fram att byggnadsarbetarna tjänade betydligt sämre än de skulle och att de inte fick den helg-och övertidersättning de hade rätt till. Byggnads bestämde sig för att driva ärendet. Men under tiden uppstod problem på bygget. Något gick snett vid gjutningen av bron. Felen blev så stora att den måste rivas. Kormal skyllde på sina anställda och menade att de mer eller mindre gjort ett dåligt jobb med flit. Denna fråga driver företaget i en separat domstolsförhandling i Polen, mot varje enskild byggnadsarbetare. Byggnads däremot anser att det är en hämndaktion från Kormal för att byggnadsarbetarna hävdat sin rätt.

Oeniga i förhandlingarna

De lokala löneförhandlingarna i Kormal inleddes förra året. De har återupptagits i år och senast i fredags, den 23 september, träffades parterna. Företagets inställning i förhandlingarna har varit att man ska hålla inne de pengar som byggnadsarbetarna begär, i avvaktan på om den polska rättsprocessen leder till att byggnadsarbetarna ska betala skadestånd.I Sverige företräds Kormal av Tadeusz Iwanowski som arbetar på Svensk-Polska handelskammaren. Han vill inte kommentera förhandlingen i nuläget.
– Jag vill avstå från kommentarer tills jag sett protokollet, säger han.

I domstolen

Då det gäller domstolsförfarandet säger Tadeusz Iwanowski att det är ett slags förhandlingsförfarande där arbetsgivare och arbetstagare träffas tillsammans med en oberoende part. Samt att företaget vill utreda de anställdas medverkan i problemen med bron.
-Men hittills har Byggnads sagt åt byggnadsarbetarna att de inte ska medverka, säger han.
-Företaget vill göra upp direkt med de anställda. Men killarna vill inte sätta sig med företaget, säger Stefan Stavander.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Brobyggare betalar inte

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig