info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Brist på hantverkare kan leda till utbrändhet

Högkonjunkturen har sina baksidor. Bristen på byggnadsarbetare kan leda till allt fler sliter ut sig, både fysiskt och psykiskt.

Björn Gunnarsson jobbar som rörmokare i Sävsjö kommun och har den senaste tiden haft fullt upp med långa arbetsdagar.
– Med pappersarbete jobbar jag till 22-23 på kvällarna från 07 på morgonen. Så det är rätt långa arbetsdagar, säger han till SR P4 Jönköping.

Stor brist i Sverige

Enligt Ulf Kvarnström, arbetsmiljöansvarig på Byggnads, är bristen på hantverkare stor i Sverige – uppemot 30 000, vilket kan få negativa konsekvenser för byggbranschen.
– Det leder till en överbelastning för byggarbetare vilket ofta leder till sjukskrivning. Det handlar om en fysisk utbrändhet snarare än en psykisk, säger Ulf Kvarnström.

Mer stress som egenföretagare

Men om en byggarbetare är anställd på en byggfirma eller är egenföretagare påverkar även hur man blir utbränd enligt Ulf Kvarnström.
– Belastningsskador på grund av dålig ergonomi är vanligt bland alla byggarbetare. Men egenföretagare kan även drabbas av mer stress jämfört med de som är anställda. De får sköta förhandlingar, pappersarbete och kundbemötande själva.

VVS mindre populärt

Situationen ser inte ut att förändras. Enligt siffror från Skolverket är VVS- och fastighetsprogrammet det minsta yrkesprogrammet i Sverige, trots att branschen skriker efter yrkeskunniga VVS:are. Drygt 3 000 elever går programmet under det här läsåret. Även antalet kommuner som erbjuder VVS- och fastighetsprogrammet har minskat från 87 läsåret 2011/12 till 71 läsåret 2016/17.

Kaj Söderin
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Brist på hantverkare kan leda till utbrändhet

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig