info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Bråket om betonghögen urartade i strypgrepp och hot

Bråket på bygget urartade med strypgrepp och hot om misshandel. Nu har domen kommit.

OBS! Bilden är inte från tillfället. Foto: Mostphotos

Bråket på bygget i Västsverige skedde en dag i september förra året. En 25-årig betongpumpsoperatör och en 67-årig mobilkranförare rök ihop ordentligt.

När pumpoperatören var i färd med att avsluta sitt arbete för dagen uppstod en konflikt mellan honom och kranföraren. Pumpoperatören ansåg att han följde byggledarens direktiv när han efter jobbet spolade ut betongrester från pumpen på en anvisad plats.

Men 67-åringen menade att man borde ta bort eller spola rent betongresterna så att det inte bildades en betonghög. En sådan hög hindrade kranförarens fordon och andra bilar att ta sig fram på bygget, ansåg kranföraren.

Enligt 25-åringen kallade kranföraren honom för idiot flera gånger, innan han gick iväg. När kranföraren senare kom tillbaka och på nytt kallade honom för idiot, brast det för den unge pumpoperatören.

– Det är inte mitt fel att du föddes ur ett rövhål, sa han till sin äldre kollega.

Då såg kranföraren rött och tog ett strypgrepp på pumpoperatören.

Strypgreppet ska ha kommit hårt och hastigt, med en smäll mot halsen, och skapat en kvävningskänsla.

25-åringen försökte få kranföraren att sluta genom att putta bort honom. Den unge pumpoperatören hade svårt att andas och försökte backa ur situationen. Efter strypgreppet gick 67-åringen efter pumpoperatören med knuten näve och sa: ”Jag ska slå ut tänderna på dig, ungjävel”.

25-årigen polisanmälde händelsen och tog bilder på den skadade halsen. Ett vittne på bygget såg situationen och 67-åringen har nu dömts i tingsrätten för misshandel och olaga hot, till villkorlig dom med samhällstjänst i 50 timmar. Kranföraren ska också betala 5 000 kronor i skadestånd till pumpoperatören. Domen har ännu inte vunnit laga kraft.

Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Bråket om betonghögen urartade i strypgrepp och hot