info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

"Bra för oss i byggsektorn"

Sveriges Byggindustrier anser att LO-samordningen är bra. Däremot anser BI att låglönesatsningen inte kommer att beröra avtalsrörelsen.

-Vi berörs väldigt lite av det, eftersom våra löner i byggsektorn ligger över medellönerna i samordningen. Vår lägstalön ligger på nästan 26 000 kronor för yrkesarbetare och det är ett litet fåtal som ligger under 24 000 kronor, säger Mats Åkerlind, förhandlingschef på Sveriges Byggindustrier.
I går beslutade LO:s beslutande organ, representantskapet, om gemensamma krav inför 2017 års avtalsrörelse. Samtliga LO-förbund står eniga bakom en låglönesatsning som innebär att de som tjänar under 24 000 kronor kommer att få ett extra påslag i kronor. De som tjänar över brytpunkten får sin lönehöjning i procent.

”Bra för byggsektorn”

Sveriges Byggindustriers förhandlingschef Mats Åkerlind tycker att det är bra att LO får ihop sin samordning.
– Det blir en ansvarstagande avtalsrörelse, där industrin är normen. Det har tidigare gett bra ekonomisk stabilitet och bra reallöneökningar.
Hur påverkar samordningen förhandlingarna med Byggnads?
– Det är bra för oss i byggsektorn. Vi kommer inte ha problem att komma överens om de ekonomiska delarna. I senaste avtalsrörelsen hade vi konflikter och stridigheter kring märket. Den situationen ser jag inte framför mig 2017.
Vad tycker du om LO:s låglönesatsning?

– Vi är kritiska till låglönesatsningen. Vi ser att vi har en stor utmaning idag, eftersom vi har personer idag som står långt från arbetsmarknaden och att de nyanlända inte har den kompetens som krävs. Vi behöver snarare sänka trösklarna och erbjuda fler jobb, säger Mats Åkerlind.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: "Bra för oss i byggsektorn"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig