info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Bodsittning på Peab i Skåne

Cirka 70 byggnadsarbetare genomförde något som arbetsgivaren uppfattade som en vild strejk den 26 maj på Peab i Skåne. Nu har Peab överlämnat en skriftlig erinran, en varning, till var och en av byggnadsarbetarna.

Enligt Peab genomfördes på morgonen den 26 maj mellan klockan sju och nio en punktstrejk på 11 arbetsplatser runt om i Skåne.
Peab menar att det var en välorganiserad strejk och att bakgrunden är de lönekonflikter som pågår på flera arbetsplatser runt om i Skåne.
Några av punktstrejkerna ska dock ha ägt rum på byggen där Peab och byggnadsarbetarna kommit överens med arbetsgivaren om lönen.

”Olovlig stridsåtgärd”

-Vi ser väldigt allvarligt på detta. Det var en olovlig stridsåtgärd och vi har fredsplikt. Det är ett brott mot anställningsavtalet och lojalitetsplikten, säger Urban Alm, förhandlingschef på Peab.
Efter händelsen kontaktade arbetsgivaren var och en av byggnadsarbetarna och delgav dem en så kallad erinran (som ett gult kort inom fotbollen) med innebörden att Peab ”kan komma att ompröva anställningen”, om bodsittningen upprepas.

”Kommer att bestrida det”

– Vi har en skyldighet att tala om att detta är inte okej. Personerna måste få en chans till. Men om detta sker en gång till, riskerar de sin anställning, säger Urban Alm.
Roland Wiking, avtalsansvarig på Byggnads region Skåne, säger att man i dagsläget inte har fattat beslut om hur man ska agera från fackets sida.
– Men skulle det vara så att Peab kallar till förhandling för att man vill avskeda folk, då kommer vi givetvis att bestrida det och agera kraftfullt, säger Roland Wiking.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Bodsittning på Peab i Skåne

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig