info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Bo kan inte bära matkassar – nekas full sjukersättning

2003 avböjde Bo Ask sjukersättning på heltid eftersom han ville fortsätta arbeta deltid så länge det gick. 2014 sade axlarna stopp. Då nekades han istället full sjukersättning av Försäkringskassan.

Kylmontören Bo Asks problem började med en motorcykelolycka 1993. I tio år kunde han arbeta, med lönebidrag, på en kylfirma i Blekinge. Sedan blev smärtan i axlar och händer för svår. Försäkringskassan erbjöd honom sjukersättning på heltid.
‒ Men jag ville inte bli sittande hemma på soffan, säger han. Jag ville fortfarande ha den sociala biten och jobbade i 11 år med anpassade arbetsuppgifter. Jag kunde åka ut på lättare ärenden. Felsökning, elfel, träffa kunder och räkna på jobb.

LÄS MER: Få segrar när Byggnads möter Försäkringskassan

Arbetsgivaren ansträngde sig för att anpassa arbetsuppgifterna. Bo Ask hade sjukersättning på 75 procent och arbetade 25 procent. Men 2014 gick det inte längre.
‒ Han har varit jätteschysst mot mig. Men sen blev jag så dålig i axlarna att jag blev uppsagd på grund av arbetsbrist. Det fanns inget arbete kvar som jag kunde göra.
Bo Ask ansökte om den sjukersättning på heltid han en gång erbjudits. Men nu sa Försäkringskassan nej.

LÄS MER: ”Vi har blivit bättre på att tillämpa lagen”

Men hjälp av Byggnads Småland-Blekinge överklagade Bo Ask utslaget till förvaltningsdomstolen men rätten gick på Försäkringskassans linje. Ett intyg från en ortoped, som ansåg att det fanns en teoretisk möjlighet att genom lång rehabilitering återfå begränsad arbetsförmåga, fällde avgörandet. Men Bo Ask, 58 år, tror inte att han någonsin kommer att jobba igen.
‒ Nej, inte som det ser ut. Jag har ju inte haft ett riktigt jobb sedan olyckan 1993. Då ville de ge mig helt sjukbidrag men det ville inte jag ha och det får man lida för nu.

LÄS MER: Det går att vinna ‒ Kent och Anders fick rätt i domstol

Byggnads och Bo Ask har överklagat domen till Kammarrätten. I väntan på besked om prövningstillstånd handlar vardagen om att få ekonomin och de praktiska bestyren att gå ihop. Att dammsuga är en utmaning. Alla former av lyft är omöjliga.
‒ Jag har en väldigt snäll ex-sambo som hjälper mig att bära matkassar. Man hade velat kunnat belöna de som hjälper på något sätt, men det är inte lätt. Man får ju vända på slantarna, säger Bo Ask.
Vill du läsa fler liknande artiklar om försäkringar? Gå med i Facebookgruppen ”Dina försäkringar på bygget”.


Om du blir sjuk
• Anmäl till jobbet redan samma dag. Första dagen är en karensdag. Dag 2‒14 ska arbetsgivaren betala 80 procent av din lön i sjuklön.
• Efter 14 dagar ska din arbetsgivare sjukanmäla dig till Försäkringskassan som beslutar om sjukpenning.
• Glöm inte att kontakta din region inom Byggnads. Du kan du ha rätt till reducerad medlemsavgift.
• Om din arbetsgivare inte betalar sjuklön eller om du nekas sjukpenning ska du omedelbart kontakta din region.
Källa: Byggnads

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Bo kan inte bära matkassar – nekas full sjukersättning

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig