info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Varför är det ens en affärsidé att vara laglig?

"Jag har en idé” sa en byggentreprenör till en annan.
”Vi startar ett byggbolag som garanterar laglig arbetskraft. Inget tjafs.”
”Helt vitt, inget fusk”, menar du?
”Ja, det är tanken. Vi kollar allt och gör allt rätt. Det kommer gå som tåget!”
”Fan, vilken bra idé”, blev svaret.

Och snart rullade bolaget. Succén var ett faktum. Affärsidén var verkligen lysande.

För vi är många som tröttnat på svart arbetskraft – både i det stora och i det lilla – på bolag som inte betalar skatt och på byggnadsarbetare som far illa för att någon mindre nogräknad ska tjäna pengar.

Det är bara ett fel. Varför gör inte alla så här? Varför är det ens en affärsidé att vara laglig och uppfylla de krav vi ska?

Inom byggbranschen råder fortfarande en kultur av fusk och brott som faktiskt skadar sund konkurrens och möjlighet till förändring. Sämst är det förstås för de utsatta byggarna och dem som känner att de inte trivs i en sådan här atmosfär. Det vill säga de allra flesta, när man räknar efter.

Därför är just skrivningen i det nya byggavtalet om ordning och reda så viktig. Inget får lämnas åt slumpen. Redan i dag är det svårt att utföra kontroller och facket har inte rätt att besöka avtalslösa bolags arbetsplatser. Att Byggnads varslade om strejk var bra och att arbetsgivarna lyssnade var ännu bättre.

Och så här när julen närmar sig, kan vi nog konstatera att det lönar sig att vara snäll. Det vi betalar in till systemen kommer tillbaka till oss alla, när vi som mest behöver det. Och så får vi besök av tomten. Men i år stannar han i dörren. Det är ju att hålla i, hålla ut och hålla avstånd som gäller.

Med det sagt önskar vi på redaktionen en riktigt god jul till er alla. Vi ses igen i januari. Till dess; följ oss på webben.

Köp julklapparna  lokalt i år. De flesta företagare har sajter och det går att ge bort presentkort. Så hjälper vi alla småhandlare på den egna orten att överleva.

Du har väl inte glömt att det finns de som har det värre än vi? Skänk en slant till välgörenhet om du kan. Det hör julen till.

Annons
Annons
arrow_forward Senaste nytt
Annons
Annons

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig