info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Tjatmetoden är också en metod, så god som någon

När jag skriver den här ledaren har avtal mellan fack och arbetsgivare inom bygg just växlats och med det är avtalsrörelsen i gång.

Foto: Margite Fransson

I samband med detta ordnade också Byggnads en manifestation i Stockholm; för schysta jobb och mot arbetskraftskriminalitet. ”Vad gör det för nytta?”, tänker kanske många och fnyser lite. De vet ju att det inte har blivit ett dugg bättre på den fronten de senaste decenniet. Snarare sämre.

Men tjatmetoden är också en metod, så god som någon.

Genom att peka på hur det ser ut och berätta om hoten och våldet gång på gång, blir övriga samhället och myndigheter medvetna om vad som pågår. Problemen inom bygg blir synliga i den allmänna debatten. Det är viktigt. Svart arbetskraft med usla villkor är tyvärr verklighet på i stort sett alla större byggarbetsplatser i dag.

För att tala klarspråk; det handlar inte om några småstölder. Vi pratar om organiserad brottslighet som vandrat in och etablerat sig här. Med den följer människosmuggling och ofta dödshot för den som försöker göra motstånd.

Det här kan man inte begära att facken ska klara av själva (det finns förstås i fler branscher). Ingen ensam ombudsman kan – eller ska – ta sådana risker som det innebär att möta dessa företrädare öga mot öga.

Till det behövs ändrade lagar, kontroll och hjälp av myndigheter samt förstås en rejäl satsning på arbetsmiljö och lägsta löner i hela EU. För så länge det finns människor som inte har mat för dagen, kommer det också att finnas människor som tar risken att utnyttjas på en byggarbetsplats – i förhoppningen om att få det lite bättre.

Och om det måste vi berätta igen och igen och igen.

Äntligen kommer en betald utbildning i bygg som riktar sig till kvinnor, för att de ska bli fler i branschen. Hurra så bra!

Min oro för Ukraina fortsätter. Hur mycket måste vi förstöra innan detta krig är över?

Annons
Annons
arrow_forward Senaste nytt
Annons
Annons

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig