info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Egna sanningar skapar farliga samhällen

År 2021 hann knappt börja förrän skandalen var ett faktum. En mobb av (mestadels) arga vita män tog sig in i USA:s kongressbyggnad mitt under pågående förhandlingar för ”att rädda sin president” och världen höll andan.

Stormningen av USA:s kongressbyggnad. Foto: Wikimedia commons

På bilder i sociala medier ler de stolt och gör segertecknet. Att världens ledande demokrati blir angripen rakt i sitt hjärta är en stor och väldigt farlig sak och vi andra frågar oss så klart hur det kunde hända. Men de här människorna var ju alla övertygade om att de faktiskt ryckte ut till demokratins försvar. Enligt deras kunskapsinhämtning så hade fusk gjort att demokraterna vann valet och de medier som sa något annat ljög.

Så har den snart forna presidenten Trump lärt dem att tänka. I fyra år han blandat ihop sanning och lögn och ständigt gått till attack mot både myndigheter och journalister.

Och det som händer där, händer snart här. Faktum är att jag redan ser det ske.

Arbetsmarknad, migration och coronastrategin är bara några exempel på ämnen där alternativa sanningar fått fäste.

Det är bra att vi alla diskuterar – i byggbodar, på kontor eller där hemma – men när vi börjar hitta egna förklaringar på svåra problem och bara bollar dem med sådana som tycker likadant, blir situationen farlig. För när ett påstående upprepas för många gånger utan att kritiseras eller prövas, riskerar det att förvandlas till en sanning.

Ännu farligare blir det när politiker börjar använda sig av den metoden för att ta makten i ett land. En sådan tur att du kan vara med och stoppa en sådan utveckling. Det gör du genom att följa de lagar och regler som vi själva varit med och röstat fram. Och kolla att det som människor säger faktiskt stämmer med verkligheten.

Svårt? Ja, men nödvändigt om du vill fortsätta att leva i en demokrati.

Äntligen kom snön och lade sig som ett vitt täcke över stora delar av Sverige. Som vi längtat!

Vem var klantigast i Byggsverige 2020? Du glömmer väl inte att rösta i ”Årets Byggmiss 2020”?

Annons
Annons
arrow_forward Senaste nytt
Annons
Annons

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig