info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Festool 980×240 V46

Därför ska du backa skyddsombuden

Skyddsombuden blir fler på byggena. De är nyckelpersoner för att bromsa olyckor och skador. För det krävs mod, stöttning och att de får vara med och bestämma.

Stöttning

Skyddsombuden blir allt fler på byggena. Förra året tillkom rekordmånga nya i Byggnads, 415 stycken. Många är unga och en ökande andel kvinnor. Antagligen har risker och olyckor fått dem att vilja agera själva och det är bra med vartenda ögonpar mer som vakar över ställningar och damm. En stor del av de nya finns dessutom på mindre arbetsplatser.
Men för att de ska kunna verka och vara nyckelpersoner för säkerheten krävs stöttning och respekt. Både av arbetskamrater och arbetsgivare. Att kompisarna backar upp även när det blåser och att arbetsgivaren lyssnar och agerar även när det kostar pengar.

Mod

Skyddsombuden hyllas ofta med fina ord men ute på många arbetsplatser är det betydligt kärvare.
En LO-rapport om skyddsombud visade att det alltför ofta förekommer hot, trakasserier och hindrande av olika åtgärder för skyddet. Det är ingen ovanlighet att skyddsombud flyttas från arbetsplatser efter att ha ställt krav. Jag har träffat skyddsombud som råkat illa ut och sett vad det kostar.
Skyddsombudet står i hetluften där liv och hälsa ställs mot pengar och tid. ”Så fort jag öppnar munnen riskerar det att kosta pengar”, som ett skyddsombud uttryckte det. Att stoppa ett sönderstressat bygge eller kräva dyr skyddsutrustning kan kräva både mod och civilkurage, trots att skyddsombudet bara gör sitt jobb.

Påverkan

Skyddsombuden behärskar det mesta från kemikalier, till tunga lyft och psykisk ohälsa. De är en guldgruva för en arbetsgivare som vill ha koll och bättre skydd. Skyddsombuden behöver generellt komma in mer och tidigare i planeringen av byggena, tas med i riskbedömningar.
Det finns arbetsplatser där alla drar åt samma håll, från arbetsgivare till arbetskamrater. Där skyddsombudet får en chans att jobba som det är tänkt.
Att vara på sådana ställen önskar jag både nya och gamla skyddsombud, både för deras egen skull och skyddets.

För just arbetsplatser där man håller skyddet högt och samarbetar om det.

Alla takjobb utan skydd.

arrow_forward Senaste nytt
Annons
Bluebeam 250×600 V46-48 PC