info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Blockadhotat företag vill inleda förhandlingar

Idag förhandlar Byggnads med det polska företaget Zojax som bygger 36 marklägenheter på Gotland. Zojax har inget kollektivavtal och kommer att försättas i blockad på torsdag, om man inte skriver under avtalet.

Det är byggherren, Bostaden i Vetlanda AB, som driver frågan med hjälp av en advokat. Byggherrens juridiska ombud Hans-Göran Frick säger i ett pressmeddelande att Zojax inte tänker skriva under avtalet förrän Vaxholmsfallet är prövat. Avgörandet i EG-domstolen om Vaxholm kan dröja minst två år.
Företaget Przedsbiorstwo Wielobranzowe, ”Zojax” ägare, har dock i en svt-intervju uttalat att han vill skriva under.
– Det är byggherren som driver det här, och som har anlitat advokaten, säger Evert Bäckström, Byggnads sektionsordförande på Gotland.

Blockaden, som träder i kraft på torsdag om ingen lösning nåtts, berör även två andra företag.
Peab, samt Hultgrens mark- och anläggning AB som gör grund- och markarbeten på arbetsplatsen försätts i sympatiblockad från samma datum.
Enligt arbetsdomsstolens utslag i Vaxholmsmålet, har Byggnads rätt att med stöd av kollektiva åtgärder försöka förmå en arbetsgivare att teckna kollektivavtal.
De 36 marklägenheterna började byggas i början av hösten och ska vara klara i vår. Husen tillverkas i en fabrik i Polen och monteras ihop på plats i Västerhejde på Gotland.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Blockadhotat företag vill inleda förhandlingar

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig