info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Blockad mot norska byggjätten: "De sa hela tiden 'vi ska fixa, vi ska fixa'"

Ett 15-tal arbetare utförde i fredags en blockad vid ett större villaprojekt. Byggjobbare menar att de inte fått den lön de har rätt till. Arbetsplatsen ligger i Åkersberga, där Obos bygger 38 bostadsrätter i form av parhus och villor.

Ett 15-tal snickare blockerade ett OBOS-bygge i fredags på grund av att flera av dem inte fått betalt för utfört arbete. Foto: Nina Christensen

Det var vid 12-tiden i fredags som blockaden inleddes. Framför platskontoret rullade snickarna ut en banderoll och skanderade på ryska: ”Arbetet är gjort – Lönen är inte betald”.

Enligt organisationen Solidariska byggare, som är en underavdelning till facket SAC, har 23 arbetare fått fel lön eller ingen lön alls. Flera säger sig ha jobbat sedan i september förra året utan att få betalt annat än sporadiskt.

Snickaren Renat vill ha betalt för det jobb han utfört.

En av dem är Renat som kommer från Ukraina. Enligt anställningsavtalet skulle lönen vara 182 kronor i timmen brutto.

– Jag jobbade från 28 september fram till den 9 mars. Två gånger har jag fått 28 000. De sade hela tiden ”Vi ska fixa, vi ska fixa” men det kom inga pengar. Jag fick ett skriftligt avtal, jag fick ID06-kort, men ingen lön. Nu vill jag ha upprättelse.

Renat jobbade enligt egen utsago 10 timmar varje vardag och 8 timmar på lördagarna.

– Jag behöver skicka pengar till min fru och barn i Ukraina som flytt till ett annat område och hyran är högre där på grund av de stora flyktingströmmarna från olika delar av landet, säger han.

OBOS har anlitat en underentreprenör som heter Contotal, som i sin tur har anlitat en konsult som hittat utländsk arbetskraft åt Contotal. Merparten av de som blivit lurade är från Ukraina eller Polen.

Contotal har hängavtal med Byggnads.

Sju av de drabbade var med vid blockaden i fredags. Övriga som deltog, mestadels ukrainare och polacker, hade kommit för att stötta sina kollegor.

Enligt facklige ombudsmannen Pelle Sunvisson handlar det om sjusiffriga belopp som hålls inne av Contotal.

– Vi kallade företaget till förhandling redan den 14 april men det har varit trögt att få dem till förhandlingsbordet. Eftersom ärendet växte fort, fler och fler arbetare hörde av sig, ville vi agera snabbt för att få arbetsköparen till förhandling.

Ombudsmännen försökte få kontakt med företrädare för bolaget på platskontoret mitt under blockaden. Men varken huvudentreprenören Obos eller företrädare för Contotal fanns på plats. Ombudsmännen ringde då och berättade om blockaden för Joakim Eriksson, vd på Contotal.

Efter ett långt samtal fattade parterna beslut om att förhandla under måndagen.

I Åkersberga bygger Obos villor under namnet ”Brf Blåbärsbacken”. Det är här 23 byggjobbare säger sig ha jobbat utan att få korrekt betalning.

Obos äger varumärkena Obos, Smålandsvillan och Myresjöhus. Koncernen har runt 1 000 anställda i Sverige. Bolaget ska enligt det så kallade huvudentreprenörsansvaret betala ut löner om en underentreprenör inte följer kollektivavtalet.

Johan Bergholm är bolagets regionchef i Stockholm.

”Misstankar väcktes för 1-2 månader sedan”

23 snickare har vänt sig till SAC-facket och Solidariska byggare för att få hjälp att få ut sin lön från Contotal. Hur kommer det sig att ni anlitar ett företag som som inte verkar sköta sig i relation till arbetarna?

”Vi gör alla kontroller som vi kan göra innan vi anlitar en entreprenör. Dels så skall alla avtal finnas i ordning, behörigheter samt att deras ekonomi ser ut att vara stabil. Vid tillfället för upphandling så visade inga kontroller på tveksamheter i dessa frågor”.

Känner ni till att det har varit punktstrejker för att arbetarna inte fått lön?

”Nej, vi har ingen sådan kännedom”.

Vad jag har förstått har misstankar väckts tidigare mot Contotal. Hur kommer det sig ni inte hävde direkt när misstankar väcktes?

”Misstankar väcktes för 1-2 månader sedan där vi agerade genom att flagga för att vi skulle häva kontraktet då ett antal underentreprenörer inte verkade ha fått ut sina löner. Underlag presenterades som visade på att inga fel hade begåtts och vår uppfattning är att även berörda underentreprenörer var nöjda med svaren som framkom”.

Oavsett om det löste sig, borde ni inte dragit öronen åt er?

”Utifrån den information som vi har tillgång till så har jag svårt att se att vi skulle ha agerat på annat sätt. I dagsläget så hade våra kontroller visat på att vi inte borde ha anlitat den aktuella entreprenören men som sagt så såg det annorlunda ut vid tillfället för upphandlingen. Vi tar givetvis situationen på största allvar och vi kommer att ta vårat ansvar som huvudentreprenör i entreprenörskedjan”.

Contotals vd Joakim Eriksson tillbakavisar anklagelserna från arbetarna om att de hållt lönerna inne.

Enligt arbetare som jag träffade på blockaden i fredags har ni inte betalat ut rätt löner. Stämmer det?

– Nej, det stämmer inte, vi har haft möte med facket idag och de har inga bevis. Vi har rett ut frågan. Det finns inget belägg för att det finns obetalda löner.

De som varit på arbetsplatsen och som loggat in är människor som har fått lön

Har arbetarna ljugit?

– Eller så har de fått felaktig info. Det finns inga löner som inte är betalda. De som varit på arbetsplatsen och som loggat in är människor som har fått lön. Vi ska fortsätta förhandlingarna. Facket ska komma med nya namn och dokumentation som vi ska titta på.

När fortsätter förhandlingarna?

– Det får vi se.

Pelle Sunvisson tillbakavisar att korrekt löner har betalats ut och hänvisar till arbetarnas tidsrapporter och egenhändigt tagna foton med tidstämpel från bygget som visar vad de gjort. Han menar att företaget lägger ut rökridåer med syfte att komma undan sitt ansvar.

– Vissa arbetare har jobbat sedan i november men har inte kunnat logga in eftersom de inte fått något kort i handen.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Blockad mot norska byggjätten: "De sa hela tiden 'vi ska fixa, vi ska fixa'"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig