info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Blockad mot bygge – Byggnads backar Elektrikerna

På måndag sätter Byggnads ett bygge i blockad. Orsak: Stötta elektrikernas fack, som inte lyckas teckna kollektivavtal med ett elföretag.

Blockad idag mot bygge i Höör. Foto: Anna ledin Wirén, Mostphotos

Det är elfirman Tema Elektro i Skåne som inte vill teckna kollektivavtal. Förhandlingar har pågått en längre tid mellan parterna, utan resultat. Detta ledde till slut till att Elektrikerna tog ut två medlemmar i strejk den 23 juni. Medlare är inkopplade men ännu är inte konflikten löst.

− Det pågår medling, jag pratat med medlare flera gånger den här veckan. Ingen lösning i sikte än, säger Henrik Larsson, Elektrikernas ombudsman i Region Syd.

Byggnads har varslat om sympatiåtgärder som träder i kraft på måndag. Då kommer arbetet på en förskola i Höör, där Tema Elektro är underentreprenör åt byggbolaget MVB, att stoppas.

Bygget är klart utvändigt, vilket betyder att invändigt arbete kommer att sättas i blockad. Cirka tio byggnadsarbetare berörs och kommer att omfördelas till andra arbetsplatser om konflikten inte löses.

– Elektrikerna har visserligen löner på kollektivavtalsnivå och företaget Tema Elektro har privata försäkringar. Men det här är en principiell fråga som handlar om att kollektivavtalsmodellen gäller i Sverige. Det handlar om att alla företag ska följa samma spelregler på arbetsmarknaden, säger Roland Wiking, Byggnads ombudsman i Skåne, och tillägger:

– Kollektivavtal innehåller mer än löner: reseersättning, extra semesterersättning, permission, arbetstidsförkortning, extra avtalspension, övertidsersättning, allt sådant som facket förhandlat fram. Släpper vi kravet på kollektivavtal på svensk arbetsmarknad, kommer till slut oseriösa att få fritt fram. De kommer att konkurrera ut seriösa företag,

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Blockad mot bygge – Byggnads backar Elektrikerna

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig